Deel dit artikel
-

Sneltest coronavirus kan wellicht ook met stemanalyse

Overal worden sneltesten ontwikkeld voor het coronavirus, maar die hebben allemaal als nadeel dat bloed of speeksel moet worden afgenomen die moeten worden onderzocht op antistoffen. Cordio Medical is samen met Haifa’s Rambam Hospital een geheel andere aanpak aan het onderzoeken: met kunstmatige intelligentie kan de stem van mogelijke virusdragers op afstand worden geanalyseerd.

De methode bouwt voort het bestaande HearO product, waarbij de stem van patiënten wordt onderzocht op hartproblemen. Ingenieurs van Cordio hebben de methode inmiddels aangepast voor longontsteking.

De ontsteking kan al worden vastgesteld voordat patiënten daar zelf iets van merken. Vochtophoping kan in 80 procent van de gevallen voortijdig worden gesignaleerd.

De technologie is helaas minder simpel dan het lijkt. De stem moet reeds in stabiele toestand zijn opgenomen, waarna de technologie veranderingen analyseert. Voor de diagnose is 10 tot 48 uur nodig. Voordeel is dat de patiënt geen zelftest bij de drogisterij hoeft te halen. De technologie wordt experimenteel toegepast bij tien medische instituten in Israël.

In de VS hebben Cargenie Mellon en startup Voca.ai al een app ontwikkeld die eveneens aan de hand van stemvoorbeelden kan vaststellen of iemand het virus draagt. Maar op dit moment kan de nauwkeurigheid daarvan nog moeilijk worden vastgesteld. Stemanalyse is al wel mogelijk bij hoge bloeddruk.

Foto engin akyurt via Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond