Deel dit artikel
-

‘Sociale media moeten aanstootgevende inhoud sneller verwijderen’

Jongeren willen dat sociale netwerksites kwetsende inhoud actief opsporen en sneller actie ondernemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Departement Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Facebook kondigde begin maart aan dat het zijn richtlijnen transparanter maakt om onbegrip bij gebruikers over geblokkeerde inhoud tegen te gaan. Tegelijk liet het bedrijf weten dat het niet van plan is om zijn netwerk automatisch te scannen op aanstootgevende inhoud.

Jongeren vinden in bepaalde gevallen zo’n automatische aanpak wel degelijk wenselijk, zo blijkt uit een studie van Kathleen Van Royen, Heidi Vandebosch en Karolien Poels (Universiteit Antwerpen).

De jongeren willen bovendien dat bijvoorbeeld haatpagina’s en foto’s met naakt of nepprofielen sneller worden opgespoord. Dat kan bijvoorbeeld door automatische detectiesystemen, zoals die momenteel worden ontwikkeld aan de Universiteit Antwerpen in het kader van het AMiCA-project.

Op dit moment doet sociale media nauwelijks iets met meldingen van gebruikers. In minder dan een kwart van de gevallen werd de inhoud verwijderd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond