Deel dit artikel
-

Sony mikt op diensten tablets, samenwerking Bol.com

Sony heeft – onder het motto: beter laat dan nooit – dan toch eindelijk de tabletmarkt betreden met de Tablet S en opvouwbare Sony Tablet P. De tablet dient als platform voor een reeks van virtuele diensten.

‘Sommigen zijn misschien de eerste, maar zijn ze ook de beste?’ vroeg Sony-baas Howard Stringer voorafgaand aan de lancering van Sony’s eerste tablet. Het Japanse bedrijf trapte gisteren samen met Panasonic de Internationale Funkausstellung Berlin (IFA) in Berlijn af.

Sony heeft – onder het motto: beter laat dan nooit – eindelijk de tabletmarkt betreden met de Tablet S en opvouwbare Sony Tablet P, die beide op Android Honeycomb draaien. Waar de Tablet S nog erg op de iPad lijkt – met uitzondering van de ietwat gebochelde rug – is de Tablet P een noviteit: twee schermen die met scharnieren aan elkaar verbonden zijn. Sony liet gisteren op in een video zien dat je er onder meer boeken op kunt lezen.

De twee tablets hebben een ruime plek toegemeten gekregen in de toch al massale Sony-hal in Berlijn. Opvallend is dat Sony ze geplaatst heeft direct voor zijn nieuwste flat screens. Dat is geen toeval: Sony positioneert de tablets nadrukkelijk als veelzijdige mediaspelers.

Zo verander je het toestel met een druk op de knop in een universele afstandsbediening. Via de infraroodpoort kun je dan allerlei AV-apparatuur aansturen. Een browser was op de testexemplaren niet eens te vinden, wel de nieuwe netwerkdiensten van het bedrijf: Voor eind 2011 zal Music Unlimited – Sony’s cloud-based digitale muziekdienst waarmee de gebruiker toegang heeft tot meer dan tien miljoen nummers – worden gelanceerd. Music Unlimited is de nieuwe naam voor de reeds bestaande online muziekdienst Qriocity. Later kom daar Video Unlimited bij. Daarmee heeft Sony een duidelijk antwoord op iTunes.

Daarnaast zijn de modellen PlayStation Certified: Beide tablets worden geleverd met originele PlayStation games. Sony-baas Stringer benadrukte nog eens dat dit het grote voordeel is van Sony’s tablet ten opzichte van concurrenten: ‘Wij hebben de content’.

Sony heeft Apple ook gevolgd waar het gaat om virtuele opslag van content. Met Personal Space kun je gemakkelijk foto’s en video’s op je tablet delen met vrienden en familie. En de tablets kan ook gebruikt worden om toegang te krijgen tot albums die eerder van andere apparaten zijn gedownload.

Sony is er alleen niet in geslaagd om de tablets veel goedkoper te maken dan de iPad. De WiFi-versies van de Tablet S1, met 16 of 32 GB geheugen, liggen in de derde week van september in de winkel en gaan respectievelijk 479 en 579 euro kosten. Het 3G-model, dat later uitkomt, kost 599 euro.

De aankondiging van ’s werelds lichtste 6-inch e-reader met WiFi viel in dit tablet-geweld ietwat tussen wal en schip. De Reader is nog een ouderwets zwart/wit-model, vergelijkbaar met de eerdere e-readers van Sony. Pagina’s slaan soepel om als een boek, er is makkelijk in en uit te zoomen, eenvoudig aantekeningen te maken en met het ingebouwde woordenboek zijn onbekende woorden direct op te zoeken. De reader is geschikt voor veel digitale formaten, waaronder de populaire EPUB eBook standaard en PDF en TXT-documenten.

Hoewel Nederland wel even genoemd werd, bleef de samenwerking met boekhandel Bol.com gisteren onbesproken. Als in het opstartscherm gekozen is voor Nederland, dan staat Bol.com standaard onder de ‘store button’ op de reader. De nieuwste releases, populaire titels en klassiekers zijn dan binnen enkele seconden te downloaden.

In Engeland is Sony een samenwerking aangegaan met schrijfster J.K. voor haar komende Pottermore-website. Alleen hier kan met straks boeken van Harry Potter digitaal bestellen.

Sony had voor tv kijkers weinig nieuws te bieden, maar Panasonic kondigde in Berlijn aan dat het de mogelijkheden van zijn Viera-televisietoestellen fors gaat uitbreiden. Via Viera Connect kan de kijker nu ook content en games in de cloud kopen. Zo’n game kan op een SD-kaart worden opgeslagen, maar verschijnt ook automatisch op het scherm van de tv, waarna hij meteen gespeeld kan worden. Hoeveel extra omzet Panasonic hiermee hoopt te realiseren, werd overigens niet bekendgemaakt.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

2 Reacties

Patrick

hmmmm ik voel hem niet…. misschien ligt het aan de presentatie..

Jochem Vroom

Is het nou al bekend of Sony in zee gaat met Bol.com met deze tablet? Ben wel benieuwd, zou een ‘anti amazon’ stap kunnen zijn voor bol.com, die Kindle staat op Amazone ook de hele tijd op de frontpage. Interesting…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond