Deel dit artikel
-

Startups ontdekken de millennialmarkt

Anneke Funk moet het onmiddellijk toegeven: als corporate management trainee bij pensioenfonds PGGM komt ze binnen haar organisatie maar weinig twintigers tegen. Als millennials zoals Anneke iets over pensioenen willen weten lopen ze tegen een muur van informatie op. “Dat moest anders,” vertelde ze gisteren bij Demo Day van Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity Amsterdam bij de Rabobank in Utrecht.

Lifas wordt ontwikkeld dóór vrouwen vóór vrouwen. Het idee is ontstaan toen de oprichters bijna klaar waren met studeren. Er kwamen een hoop gebeurtenissen snel achter elkaar, zoals verhuizen, samenwonen en eerste echte baan. Informatie over grote stappen in het leven is vaak onduidelijk of staat wijdverspreid op het internet. Bij Lifas vind je per gebeurtenis duidelijke en complete checklists. ‘Een oasis voor essentiële informatie’, noemde Funk het gisteren.

Er moet worden verdiend aan samenwerking met partners, naast KPMG werd gisteren de SVB Sociale Verzekeringsbank genoemd.

Opvallend veel startups gisteren op Demo Day Class of 2019 – ze werden drie maanden lang intensief begeleid in een soort snelkookpan – hebben zich op de markt voor millennials gestort. Dat is een beetje toeval, zegt Michael Doojes, die het programma FinTech & CyberSecurity Amsterdam onder zijn beheer heeft. “We werken graag met jonge mensen, waaronder millennials, en die adresseren vooral tekortkomingen waar ze zelf tegenaan lopen.”

De eerste pitch van Bits was al gelijk opmerkelijk: Deze
Amerikaanse startup geeft aandelen van bedrijven weg aan zijn klanten. Dat allemaal onder de noemer ‘Get Bits of Stocks when you shop’. ‘Gratis’, benadrukte CEO Arash Asady nog maar eens.

Waarom? Bedrijven geven jaarlijks wereldwijd 100 miljard dollar weg aan loyaliteitsprogramma’s en het merendeel is volgens Asady weggegooid geld. De weinig honkvaste en merktrouwe millennial kun je beter binden middels een minibelang in de onderneming en daar hebben bedrijven best wat voor over.

Het Spaanse Cobertoo verzekert mobiele telefoons voor millennials via een peer-to-peer formule. Er komt geen verzekeraar bij te pas, gebruikers staan garant voor andere gebruikers. Het voordeel: lage tarieven, wat wel zo fijn is voor toestellen die alsmaar duurder worden.

Niet alle startups van Startupbootcamp hebben de millennial als markt. Er waren nogal wat praktische oplossingen voor alledaagse problemen, zoals een onlinedienst voor het verzamelen van garanties. Die ook waarschuwt wanneer ze aflopen.

Een van de betere presentaties kwam van RefundMe, een Spaanse startup die mensen die woonachtig zijn buiten de Europese Unie wil helpen om BTW terug te vorderen op alle EU-aankopen. Dat kan bijvoorbeeld bij GWK Travelex op Schiphol Plaza. Oprichter Jerome Ibanez wees echter op de lange rijen wachtenden en de ingewikkelde procedures. “Van de 26 miljard aan BTW die kan worden teruggevorderd, wordt maar 3 miljard uitbetaald. Met een app moet het echter ook lukken.” ReFundMe zegt met Schiphol en de Nederlandse belastingdienst hierover in gesprek te zijn.

Toegegeven: er zijn meer bedrijven op dat idee gekomen. Een dezer dagen werd in Belgie een vergelijkbare app Refundit gelanceerd. Daarmee moet het makkelijk worden om taxfree te shoppen in België zonder de klassieke administratieve rompslomp te doorlopen. Je hoeft alleen de kassabon, boardingpass en het paspoort te uploaden.

Grote afwezigen in de fintechpresentaties: cryprogeld en blockchain. Volgens Michael Doojes zijn deze onderwerpen niet verbannen, “maar als je het over blockchain hebt, willen we wel echte oplossingen, en geen loze beloftes.”

Gastheer Rabo maakt vandaag bekend dat vanuit het investeringsfonds Rabo Frontier Ventures 80 miljoen euro extra beschikbaar komt voor startups in financiële en agrarische innovatie. Dit bedrag komt boven op het huidige fonds van 70 miljoen euro. In totaal beheert Rabo Frontier Ventures nu 150 miljoen euro.

Rabo Frontier Ventures, opgericht in maart 2017 heeft in twee jaar tijd in 10 startups geïnvesteerd. Dit was beduidend meer dan vooraf ingeschat. Voorbeelden van investeringen zijn blockchainplatforms We.trade, Komgo, beleggingshulp Peaks en de boekhoudapp Tellow.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond