Deel dit artikel
-

Technologische vernieuwing in de bouw krijgt grotere impact

Nieuwe technologieën zoals robotica, 3D-printen en Big Data data zullen de bouwsector efficiënter kunnen maken. Robotica komt bijvoorbeeld nog nauwelijks voor in de bouw, terwijl veel werkzaamheden in de bouw juist zeer geschikt zijn voor uitvoering door robots. Dat concludeert het ING Economisch Bureau.

Robots fabriceren net zo ‘eenvoudig’ honderd verschillende bouwdelen als honderd dezelfde. Meer prefab stimuleert ook de uitbreiding van het aantal robots. In de fabriek is het eenvoudiger robots te laten functioneren dan buiten op de bouwplaats bij wisselende omstandigheden.

Computerkracht, connectiviteit en Big Data maken het daarnaast mogelijk om de planning van het iedere keer weer andere bouwproces te stroomlijnen en te personaliseren, aldus ING (pdf).

In de gefragmenteerde en niet-transparante renovatiemarkt zijn al branchevreemde partijen opgestaan om vraag en aanbod online aan elkaar te koppelen (de Ubers van de bouw). De marktstructuur verandert hierdoor sterk doordat prijs en kwaliteit transparant worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pieter

Potverdikkie wat een baanbrekend rapport zeg!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond