Deel dit artikel
-

Tesla en Dell: Risico’s nemen en niet terugkijken

Tesla was in 2008 bijna failliet. Op het allerlaatste moment kwam de financiële redding voor de fabrikant van elektrische auto’s, die nu 17 miljard dollar waard is. “Om eerlijk te zijn, ik dacht dat we eraan zouden gaan”, vertelde oprichter Elon Musk donderdag op Dell World in Austin, Texas.

Musk was op verzoek van Michael Dell naar Texas gekomen, niet ver van de plek waar Dell Computers ooit is begonnen. “Ik was achttien jaar en ontdekte dat computers bestonden uit onderdelen waarvoor leveranciers veel te veel geld vroegen. Daar zag ik een kans die ik met beide handen aangreep.”

Risico’s nemen en niet terugkijken. Dat was wat Dell deed en Elon Musk na hem deed. De opvallend bescheiden, soms onhandig sprekende nieuwe Steve Jobs heeft het betalingsverkeer, de automobielindustrie en de ruimtevaart vernieuwd. Met respectievelijk PayPal, Tesla en SpaceX. Neem Tesla, ’s werelds eerste auto die van aluminium is vervaardigd. Want lichtere auto’s bieden minder weerstand en kunnen daardoor langer op een lading rijden. Zijn beste klant zit ergens in de buurt van de poolcirkel in Noorwegen, vertelde Musk. “Die heeft al twaalf Tesla’s afgenomen en laat andere er in zijn dorp mee rijden.”

Musks volgende avontuur? Hij begon over het negativisme van de media. “Ik haal het nieuws liever van Twitter”. Hij had bewondering voor Jeff Bezos, die de Washington Post van de ondergang redde, maar ambieert zelf geen loopbaan als mediamongul. “Ik heb meer met tijdschriften, die hebben minder preoccupatie met gloom en doom.”

Michael Dell sprak gisteren voor het eerst in het openbaar na de geruchtmakende buy-out eind oktober. Dell heeft samen met investeerder Silver Lake Dell overgenomen voor 24,9 miljard dollar (bijna 19 miljard euro). Hij blikte tevreden de zaal in nu hij financiële druk van Wall Street na 25 jaar achter zich heeft gelaten. Het klonk als een huwelijk die te lang stand heeft gehouden. In de hoogtijdagen van de dotcomboom had Dell een beurswaarde van ruim honderd miljard dollar, maar dalende pc verkopen nekten de onderneming die internetverkoop zowat heeft uitgevonden.

Maar die pc is niet dood, die gaat het weer helemaal maken, zo luidde de boodschap. Het toverwoord is cloud: Dell gaat cloudoplossingen verkopen van Microsoft, Google en Dropbox en samen met Red Hat private clouds bouwen gebaseerd op Linux. “Bedrijven gaan naar de cloud omdat je informatie van servers kunt halen, ongeacht het apparaat dat je gebruikt”, zegt Jeff McNaught, oprichter van cloudpionier Wyse, tegenwoordig onderdeel van Dell. “De zorgsector en het onderwijs lopen hiermee voorop.” En die kun je zelfs voorzien van zogenoemde thin clients, oftewel lichtgewicht pc’s die minder kosten en weinig energie gebruiken. Dat was ruim vijftien jaar geleden ook al de visie van de computerindustrie, maar toen was er nog geen draadloos internet, en moesten tablets en smartphones nog worden uitgevonden.

Dell zal nu minder geld kunnen investeren in nieuwe technologie, of in de overname van andere bedrijven, zeggen critici. Maar daar was gisteren nog weinig van te merken. Het verzelfstandigde Dell Ventures kondigde meteen een tech-incubator aan met een budget van driehonderd miljoen dollar. Bedrijven actief op het gebied van dataopslag, cloud, Big Data, beveiliging en mobiliteit kunnen twee tot vijftien miljoen dollar ophalen. “We willen technieken die de markt op zijn kop zet, we zien onszelf nu als ’s werelds grootste startup”, aldus Dell.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond