Deel dit artikel
-

Tesla maakt supercomputer beschikbaar voor derden

Tesla wil in de toekomst zijn AI-trainingscomputer opstellen voor derde partijen, mogelijk als betaalde clouddienst.

Dat was vannacht te horen tijdens de vragenronde die volgende op Tesla’s AI Day. Dat was een bijeenkomst die de automaker organiseerde als wervingsevent voor nieuwe medewerkers. Er waren geen journalisten of financieel analisten aanwezig. De bijeenkomst toonde de stand van zaken bij Tesla op het gebied van kunstmatige intelligentie en de routekaart.

Er is geen vastomlijnd tijdplan voor het openstellen van de supercomputer. De plannen liggen in grote lijnen op tafel, zo laat Ian Glow, manager Autopilot Simulation, doorschemeren (video).

“Om volledig autonoom rijden te realiseren, moeten we steeds meer van het voertuig simuleren. Nu doen we voertuigdynamica, maar we moeten ook BMS, de MCU en uiteindelijk elk onderdeel van het voertuig simuleren. Dat maakt de Autopilot-simulator bruikbaar voor toepassingen buiten Autopilot. Dit moet uiteindelijk een universeel simulatieplatform worden. Eerst moeten we veel werk op Optimus doen. Voor de fase daarna hebben we ruwe ideeën over hoe de simulatie-infrastructuur en de andere coole dingen die we maken in handen van externe partijen kunnen brengen.”

Optimus is de codenaam van de humanoïde robot waarvoor Tesla-baas Elon Musk gisteren plannen uit de doeken deed (video). De robot moet een algemeen werkhulpje van de mens worden. Hij zou bestaan uit hardware en software waarmee Tesla nu ook al zijn auto’s maakt. Dat idee is niet heel vergezocht, want er zitten ook auto-onderdelen in de raketten van SpaceX.

Een conceptversie van Optimus, door Musk ook aangeduid met Optimus Subprime, kan in de meestal nogal optimisme berekeningen van topman volgend jaar verschijnen.

Voor de elektrische auto’s en dus ook de robot wordt veel reken- en simulatiewerk gedaan op het AI-trainingssysteem Dojo. Dat zou een supercomputer worden die zich met de wereldtop kan meten.

Twintig jaar geleden besloot Amazon.com om een deel van zijn IT-architectuur beschikbaar te stellen aan derde partijen. Dat groeide uit tot clouddienst AWS, wat in 2020 goed was voor een omzet van 46 miljard dollar. Dat is twaalf procent van de totale verkopen van het concern.

Begin 2021 werd bekend dat Tesla verkennende gesprekken voert met andere autofabrikanten over de verkoop van licenties op zijn software.

Foto: Guy Churchward (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond