TNW, terug op NDSM-Werf, moet zijn draai nog vinden

The Next Web Conference is terug op bekend terrein: dat van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM), de verlaten scheepswerf in Amsterdam-Noord. En ook in ander opzicht grijpt TNW terug op eerdere edities. Maar aan de formule moet hoog nodig gesleuteld worden.
Standupper Pep Rosenfeld (Boom Chicago), ooit het komische gezicht van The Next Web Conference, stond gisteren voor het eerst sinds 2021 weer op het podium. ‘Ik dacht dat ze mij als oude witte man hadden afgedankt, maar kennelijk kunnen oude witte mannen weer.’
Rosenfeld werd de laatste jaren node gemist op TNW. TNW beleefde zijn topjaren in de Westergasfabriek, toen uiteenlopende sprekers vergezichten over het web deelden, omlijst door een circusachtige sfeer en sarcastische humor. Het was een formule die werkte, maar zoals wel vaker, werd het evenement al gauw overvleugeld door zakelijke ambities.
In 2019 werd TNW overgenomen door The Financial Times en veranderde het festival zienderogen. Serieuzer en vooral saaier en commerciëler. Met meer nadruk op de financiering van startups. De Westergasfabriek was intussen te klein geworden en werd ingeruild voor het NDSM terrein. Toen ook deze locatie uit zijn jas groeide, ging het tweedaagse festival naar Zaandam.
Voormalig TNW-CEO Boris Veldhuijzen van Zanten, nog steeds als adviseur verbonden aan het techfestival, moest onlangs voor BNR Radio toegeven dat die laatste verhuizing wellicht niet zo’n goede keuze is geweest. De reistijden vanuit Amsterdam werden toch wat bezwaarlijk gevonden. En nu is het festival slechts een korte rit met de veerpont verwijderd van het Centraal Station.
Een nieuwe indeling zorgt ervoor dat twee festivalterreinen met een hoge loopbrug aan elkaar verbonden zijn, maar erg inspirerend is de omgeving niet te noemen. Het reuzenrad heeft plaats gemaakt voor een gesponsorde padelbaan en je kon virtueel tennissen, maar wel met uitzicht op lelijk afgedankt industrieel erfgoed.
Je kon aan alles merken dat het festival zijn draai nog moet vinden: de wifi was overbelast, de ventilatie in de sprekerstenten onvoldoende en de openingsact van zangeres Chagall werd diverse keren onderbroken door technische problemen.
Het programma zelf bevat te veel panels met moderatoren van de FT die niet altijd waarmaken wat de titel belooft. Een panel genaamd Death of the Unicron: Can Europe Learn to Love Repid Growth, waaraan onder meer Jeroen van Glabbeek van CM deelnam, kwam niet heel veel verder dan de vraag of Europese bedrijven zich in de VS moeten vestigen.
Cihangir Kocak van HP zou het over agentische AI gaan hebben. Hij deelde in het begin van zijn presentatie in elk geval indrukwekkende cijfers: 85 miljoen mensen raken door AI hun baan kwijt, maar er komen ook 97 miljoen nieuwe banen bij, waarbij we vijftig procent van de taken die we nu nog handmatig doen aan chatbots kunnen overlaten. Kocak gaf toe dat de kwaliteit nog laag is en dat daar rekening mee moet worden gehouden. ‘Je geeft de jongste bediende ook niet de sleutel van je hele bedrijf’. Maar Kocak ging vervolgens niet de diepte in. Sterker nog: zijn (gesponsorde) lezing eindigde met reclame voor HP apparatuur.
Er waren te weinig sprekers van het kaliber Lucien Engelen. De zorginnovatie-strateeg betoogde dat we niet nog meer geld moeten steken in verzorging, maar in preventie. Met de vergrijzing, een tekort aan geschoold personeel en stijgende kosten stevent de zorg af een een implosie. Een deel kan worden opgevangen door robots die automatisch prikken, stemanalyse voor de tijdige opsporing van Parkinson.
Onder de vlag ‘Project H’ bouwt zijn bedrijf REshape een winkelkar 2.0. met elektroden en sensoren in het handvat, die onder meer de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed zou kunnen meten tijdens het boodschappen doen. Het zou meteen ook een elektrocardiogram kunnen maken. En hun stappen tellen.
De hoofdzaal (Purple Stage) is momenteel slechts een derde van de Gashouder en het programma dat daar wordt gebracht mist de impact die het ooit had. Waar overigens best wat aan te doen valt. Breng TNW terug naar de Westergasfabriek en organiseer op de tweede dag, eventueel op een andere locatie, een aparte expo met workshops op het gebied van financiering en duurzaamheid. Dat zal de focus alleen maar ten goede komen.
Vandaag spreken onder meer Ali Nikham van Bunq, Constantijn van Oranje en voormalig CEO van ASML Peter Wennink op het congres.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Patrick Petersen - Nieuws.Marketing/AtMostTV
Dit artikel klopt niet helemaal.
– Ik was er ook net als alle jaren hiervoor; de padelbanen waren er ook al in Zaandam samen met daar het reuzenrad.
– Bij deze editie zijn er interactieve schermen met games (zoals digitaal darten) verspreid geplaatst.
– De Westergasfabriek is geclaimd door grote mediapartijen; events zijn daar lastig doordeweeks.
– TNW heeft bewust gekozen voor een kleinere setting, zie hun mailings in aanloop naar de editie 2025.
– De schedules was zo opgesteld dat je van talk naar talk kon lopen; paneldiscussie kon je zo vermijden als daar geen voorkeur lag.
– Persoonlijk vond ik de paneldiscussies, over bijvoorbeeld de ethische kanten van AI, de EU investeringen in tech, de verschillen tussen het DEI beleid in de US en EU en de druk vanuit de US, erg interessant en vooral: relevant.
– Bij “Death of the Unicorn” zijn echt meer topics voorbijgekomen; daarbij het punt makend dat een “Unicorn” een jong bedrijf is dat in korte tijd een enorme waarde behaald. Daar draaide de discussie ook om met als rode draad wat het effect is op Europese bedrijven van het huidige beleid Trump.
– Ook dit event had last van de hitte; helemaal mee eens. Maar met opgerolde zijkanten van de tenten (om vanaf buiten te volgen) en gratis waterpunten en veel schaduwplekken, imo netjes opgelost.
– Startups en het samenbrengen met (angel) investeerders zijn altijd al onderdeel geweest van TNW; de expo presenteert natuurlijk al sinds de start startups/scaleups en investeerders lopen rond.
– Zelf zie ik een nuance tussen een spreker die een merk noemt anders dan een volledig sponsored talk.
– Mijn ervaring was bij deze editie dat in de grote zaal (Purple stage) de markante Australisch-Nederlandse host veel lachers op de hand had.
– Wifi ook mee eens, maar de 4G en 5G was perfect (hotspotje op de laptop).
– Techevents vinden (internationaal gezien) veelal plaats in een industriele/rauwe/ruige omgeving.
– Voor de in meerderheid internationale bezoekers van TNW is de NDSM werf tussen o.a. de Banksy tentoonstelling en het graffiti-en-straat museum plus veerpont naar het CS welzeker een markante locatie en beleving is. Een aantal gasten/sprekers verbleven op de mooie BOTEL boot bij de werf. Tijdens het event werd er veel aandacht besteed aan het “what to do” na het event in Amsterdam om snel en gemakkelijk door te pakken in het centrum van Amsterdam. Met op de vrijdag eerst nog een afsluitend feest bij TNW op het eventterrein.
C
Ik deel niet de observatie van de auteur.
Ik vond het juist voor het eerst in een aantal jaren weer een boeiende TNW.
In eerdere versies werd gepoogd de ohs en ahs van wat Tech allemaal wel niet kan te kopieren van grote broers zoals SXSW. Dit leidde tot een fatigue.
Deze TNW ging juist veel meer over de toepassing van Tech en met name AI. Welke keuzes moeten/kunnen we maken en wat gaat daar de impact van zijn?
Paar voorbeelden: Waar moeten ziekenhuizen hun budget nou op in gaan zetten als AI – wachtlijsten, triage of toch de patient journey? Wordt quantum wel of niet wat – wat is het eigenlijk? Leidt autonomous driving nou echt tot efficientie – wat als iedereen zn auto overal onbemand naar toe laat rijden? Wat zijn de voordelen maar ook threats van vibecoding – en hoe snel gaat het? Etc etc.
Ik vond dat perfect passen bij waar we staan, AI is een baby en wordt een peuter. TNW voelde dat goed aan en daardoor werd ik telkens weer geboeid.
De locatie vond ik top – de hitte gaf het eigenlijk nog een extra rauw tintje. Enige minpuntje is dat alles vega moet zijn en dat zelfs de cappuccino alleen maar met havermelk komt. Dat vind ik iets teveel opgelegd gedrag.
Voor de rest, hulde voor deze editie