Deel dit artikel
-

Topman Foxconn adviseert Apple: verplaats productie naar Taiwan

Oprichter en grootaandeelhouder Terry Gou van Foxconn, de Chinese fabrikant van iPhones, heeft Apple aangeraden om de productie naar Taiwan te verplaatsen. Foxconn denkt dat het mogelijk is om alle iPhones buiten China te assembleren. Een kwart van de productiecapaciteit van Foxconn ligt al buiten China.

Apple heeft in een brief aan de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten gewaarschuwd dat wanneer Donald Trump importtarieven van 25 procent wil gaan heffen op Chinese producten ter waarde van 300 miljard dollar Apple daarvan het slachtoffer wordt. iPhones en MacBooks worden dan flink duurder.

Volgens het Japanse zakenblad Nikkei Asian Review onderzoekt Apple momenteel de mogelijkheden van een gedeeltelijk vertrek van de productie uit China. Landen waarnaar zou kunnen worden uitgeweken zijn onder meer Vietnam, India, Indonesië en Maleisië. Ook Mexico zou worden overwogen.

Foxconn werkt zelfs aan de bouw van een fabriek in de Amerikaanse staat Wisconsin, waar werk voor 13.000 man zou komen. Maar vermoedelijk niet tegen de kosten die China zo aantrekkelijk voor Apple maken.

Apple onderzoekt de alternatieven al enige tijd. In mei verhoogde de VS eerst de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen, China kwam daarna met invoertarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

Een groot aantal Amerikaanse bedrijven en instellingen, niet minder dan 661, heeft Trump een dezer dagen gevraagd om het handelsdispuut zo snel mogelijk op te lossen. Ook de CEO van Walmart, Doug McMillon, zette zijn handtekening onder de brief. Ook hij waarschuwt voor stijgende prijzen.

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Trump zullen elkaar komende week ontmoeten op de G20-top. Wellicht kan er alsnog een handelsakkoord op tafel komen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond