Deel dit artikel
-

Transparantie en privacy centraal in onderzoeksproject Datagedreven diensteninnovatie

Nederlandse organisaties moeten meer investeren in big data strategieën en diensten. Op dit moment maakt slechts zes procent van de Nederlandse bedrijven serieus gebruik van de mogelijkheden van big data. Dat percentage moet omhoog, zegt Johan Versendaal, lector Digital Smart Services van Hogeschool Utrecht. Maar wel met aandacht voor transparantie.

Zijn lectoraat geeft leiding aan het project Datagedreven diensteninnovatie: compliancy en transparancy by design, waarvan de HU penvoerder is. Dat project start in januari 2018 en is onderdeel van het startimpulsprogramma rondom de Big Data-route van de Nationale Wetenschapsagenda.

Big data gaat over grote hoeveelheden gevarieerde data die niet te beheren zijn in traditionele databases. Het probleem is hoe je het gebruik inzichtelijk maakt en de privacy daarin meeneemt. Met de aanstaande Europese privacywetgeving (GDPR) wordt die vraag belangrijker dan ooit.

Het project Datagedreven diensteninnovatie kijkt naar verschillende methodieken waarmee privacy en transparantie meteen worden meegenomen bij het opzetten van datagedreven diensten. Eén methodiek, value-sensitive design, zorgt ervoor dat op een verantwoorde manier, volgens GDPR, wordt omgegaan met big data in de diensten. De andere methodiek, graph-based data analyse, maakt inzichtelijk hoe besluitvorming via verbanden tussen data plaatsvindt.

Marlies van Steenbergen, lector bij hetzelfde lectoraat en projectleider, geeft een voorbeeld uit de gezondheidszorg: Verzekeraars die medische gegevens en omgevingsdata combineren zouden klanten meer kunnen laten betalen voor hun verzekering omdat ze een verhoogd risico lopen. Als de verzekeraar niet kan uitleggen hoe ze tot die hogere premie is gekomen, is hij in overtreding. Daarbij geldt ook dat niet uitsluitend op basis van profilering en machine learning software zo’n beslissing mag zijn genomen.

Bij het project zijn verschillende instanties betrokken, waaronder het bedrijf Synerscope, een leverancier van big data visualisatiesoftware.

Ook het HU-lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg, met lector Katarina Jerković, doet mee. Consortium kennispartners zijn Fontys Hogeschool, Zuyd Hogeschool en de Open Universiteit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond