TV-reclamemarkt groeit met 1,4 procent over eerste drie kwartalen, mede door online

De tv-reclamemarkt is over de eerste drie kwartalen van 2019 uitgekomen op 567 miljoen euro. Hiermee is de markt gestegen met 1,4 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Dat meldt marketingorganisatie Screenforce (Ster Reclame, RTL en BrandDeli, Talpa Network en ORN).
De groei zit in alle vormen van tv-reclame: in spot- en non-spotreclame, via het tv-platform als ook via de online videoplatforms van de deelnemende partijen.
De bestedingen aan tv-reclame worden zoals gebruikelijk verdeeld tussen spot- en non-spotbestedingen. De tv-reclamemarkt is in de eerste drie kwartalen van 2019 uitgekomen op 567 miljoen euro, na aftrek van bureaucommissie. Hiermee is de markt gestegen met 1,0 procent in vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2018.
De spotbestedingen groeiden met 1,3 procent en kwamen uit op 508 miljoen. De non-spotbestedingen groeiden met 2,2 procent naar 59 miljoen. Voor beide categorieën geldt dat het grootste deel van deze groei komt uit de online video platforms.
De schermtijd is weer toegenomen met 2,7 procent naar 188 minuten in de eerste drie kwartalen van dit jaar. Dat geldt voor alle belangrijke doelgroepen.
Begin dit jaar heeft de Stichting Kijk Onderzoek (SKO) twee nieuwe meetmethoden geïntroduceerd: TV-ZenderTotaal en TV-SchermTijd. TV- ZenderTotaal is de tijd die gekeken is naar content van de TV-zenders en is opgebouwd uit live (lineair) kijken en uitgesteld (non-lineair) kijken. In de eerste drie kwartalen van dit jaar werd er gemiddeld 154 minuten per dag gekeken naar content van de TV-zenders, een stijging van 2 minuten ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2018.
Het TV-toestel wordt in meerdere mate ook gebruikt voor het bekijken van andere content dan die van de TV-zenders. Denk aan videobanden of DVD’s en content van videoplatforms zoals Netflix, Videoland en YouTube. Bij elkaar werd in de eerste drie kwartalen van dit jaar 35 minuten per dag gekeken naar andere video content, verdeeld over de categorieën Video-DVD-HDR en overig. In dezelfde periode in 2018 waren dit nog 31 minuten.
Foto Shutterstock
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Sander
Serieus? …videobanden…
Frank den Hartog
Bij dit soort berichten merk je dat men bewust vaag blijft over de echte ontwikkelingen. Op het vlak van streamingsdiensten (noem dat nou geen videoplatforms..), maar ook over uitgesteld kijken.
Vragen aan Screenforce:
– Hoeveel % van de mensen kijkt uitgesteld, per doelgroep?
– Waar ligt het kantelpunt dat lineaire kijkcijfers niets meer zeggen?
– Hoeveel % wordt er per doelgroep naar streamingsdiensten gekeken
– Hoeveel % van de bestedingen gaan nu naar online?
– Welke doelgroep is de grootste veroorzaker van de groei bij streamingsdiensten?
– Welke doelgroep is de grootste veroorzaker van de zeer lichte toename van de “TV zender totaal”.
Waarom is men zo bang voor de grote veranderingen…