Deel dit artikel
-

Veel praktijk op Google Analytics User Conference

De Google Analytics User Conference geeft op aanstaande donderdag 4 maart veel beschouwingen en experttips over data-analytics, maar staat ook bol van praktische tips.

Thomas de Ruiter van CloudNine, een spin-off van Netprofiler, is direct duidelijk. “Google Analytics 4 is nog niet af, maar begin wel alvast met plannen van de overgang naar deze versie.” De huidige versie gaat naar end of life en GA4 is geen update maar iets totaal nieuws. “Het is dus een planningsvraagstuk.” In zijn verhaal gaat hij in op planning, verloop en rollen.

Timo Rietveld van HEMA laat zien dat de overgang van Universal Analytics naar Google Analytics 4 niet helemaal geruisloos liep. Maar ook, nuttig, hoe hij daar in de praktijk van alledag mee omgaat.

HEMA heeft in het digitale domein zoals veel winkeliers uit zeker twee gezichten: een website en een app. De dataspecialist geeft laat zijn publiek met heldere illustraties zien hoe zijn datastructuur eruit ziet en hoe die wordt gebruikt.

Wat verder de diepte gaat de presentatie van Charles Farina van Adswerve. Ook met veel illustraties schetst hij de verschillen tussen Universal Analytics naar Google Analytics 4. Hoe zijn ze anders? Wat kun je wel wat voorheen niet kon? Hoe maak je pathing en tunnel analyses? Wat kun je met ruwe data die je nu gratis tot je beschikking hebt?

Brian Stark van Google verklapt in zijn presentatie wat de duurste knop in Universal Analytics was. Dat was de knop ‘create view’. Elke keer dat die werd aangeklikt maakte Google een volledige kopie van de dataset van de gebruiker. Op Google-schaal is dat een kostbaar grapje. En vanuit het perspectief van energiegebruik niet efficiënt.

Stark geeft met zijn presentatie een interessant kijkje in de keuken van Googles datacentra en hoe het bedrijf streeft naar een klimaatneutrale werkomgeving.

Teun de Keizer van Orange Valley blijft dichtbij de huidige analyticspraktijk: het verbeteren van datakwaliteit van de data die je al hebt. “Kwaliteit en het monitoren daarvan is een continu proces. Heb je goed materiaal voor je analyses, dan heb je goede inzichten voor vervolgstappen.” Hij behandelt een brede waaier aandachtspunten om die kwaliteit te bewaken.

*) Voor een oriëntatie op het complete programma, klik naar de lijst met sprekers en thema’s staat online. Alle video’s blijven ook na 4 maart on demand te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond