Deel dit artikel
-

‘Verzamelsite Nederland.TV mag grote sportevenementen gewoon doorgeven’

Nederland.TV mag internationale evenementen als Olympische Spelen en de Tour de France naar eigen zeggen gewoon doorgeven. Directeur Jim Souren heeft hierover duidelijkheid gekregen van het Commissariaat van de Media.

Nederland.TV is een verzamelwebsite die tv-kanalen toont van de landelijke tv-zenders, de meest bekeken Nederlandse YouTube kanalen, sportbonden en onafhankelijke productiemaatschappijen.

Souren wilde ook de UEFA Champions League wedstrijden doorgeven, maar een wetsartikel in de Mediawet uit 2008 gooide roet in het eten. Alle wedstrijden van de Champions League met een Nederlandse voetbalclub en de finale staan op de in de Mediawet genoemde Evenementenlijst.

Op deze zogenaamde evenementenlijst staan onder andere ook het EK en WK voetbal, de finale van de Europa League, het EK en WK schaatsen, de finale van Wimbledon en Roland Garros, de Elfstedentocht, het Eurovisie Songfestival, de Olympische Spelen, de Tour de France en de TT Assen. Deze evenementen moeten volgens de Mediawet verplicht worden uitgezonden op een ‘open televisieprogrammakanaal’.

Onduidelijk was of hieronder ook een algemeen toegankelijke site wordt verstaan. Nederland.TV heeft vorig jaar een officieel rechtsoordeel daarover aangevraagd bij het Commissariaat van de Media.

Souren zegt dat het internet wordt erkend als (open) distributiekanaal.

Souren kwam enkele jaren terug in het nieuws vanwege zijn radioportal Nederland.fm. Deze gaf muziek door waar de radiozenders licentiegeld voor betalen aan auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. De website deed dat niet en was daarom in overtreding, vond de rechtbank.

In januari 2015 stelde het Europese Hof van Justitie in een andere zaak vast dat bij (hyper)linken naar en ook embedden van bestaande content op internet er geen sprake is van een (nieuwe) openbaarmaking. Als reactie daarop trokken auteursrechtorganisaties Buma Stemra en Sena hun omstreden embed licenties in. In 2015 kwam SENA daar toch op terug en startte de organisatie een bodemprocedure tegen Nederland.FM, maar ook die werd niet door SENA gewonnen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond