Deel dit artikel
-

Vijftigplussers assertiever bij bescherming online gegevens

Nederlandse vijftigplussers zijn assertiever geworden als het gaat om het beschermen van hun persoonlijke gegevens op internet. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Startpagina.nl, in het kader van de Veiligheids10daagse van ouderenbond ANBO.

Ouderen maken zich steeds meer zorgen over hun online veiligheid. In het onderzoek, waarvoor 1241 Nederlanders van vijftig jaar en ouder werden ondervraagd, zegt 58 procent daar beter op te letten.

Bijna alle ouderen (91 procent) zegt nooit wachtwoorden af te geven. In 2018 was dit nog 83 procent. Ook kiest 53 procent (tegenover 41 procent vorig jaar) voor ingewikkelde wachtwoorden. Daarnaast schermt 40 procent van de ouderen op social media zijn persoonlijke gegevens af, ten opzichte van 32 procent in 2018.

Op internet maken Nederlandse ouderen zich veruit het meeste zorgen over het verzamelen van persoonlijke gegevens door commerciële bedrijven (56 procent). Datzelfde beeld komt terug als de respondenten wordt gevraagd naar hun vertrouwen in enkele techgiganten. Van de ouderen zegt 41 procent er (helemaal) geen vertrouwen in te hebben dat Facebook veilig omgaat met hun persoonlijke gegevens. Google komt er met 36 procent maar iets beter vanaf. In ING, ABN AMRO en Rabobank is het vertrouwen een stuk hoger.

Tenslotte zien vijftigplussers graag dat de overheid een actievere rol pakt in de voorlichting over online gevaren. Drie op de vier (76 procent) vinden dat de overheid op dat vlak meer moet doen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond