Deel dit artikel
-

Voedselbedrijven en IBM starten blockchainnetwerk voor voedselveiligheid

Dankzij blockchaintechnologie kunnen voedselbedrijven van besmette producten in veel sneller de bron traceren dan voorheen. Een groep bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie, waaronder Unilever en Nestlé, is daarom een blockchainsamenwerking met IBM aangegaan.

Ook kondigt IBM het IBM Blockchain Platform aan waarmee blockchaintechnologie toegankelijk wordt voor andere industrieën en bedrijven. IBM introduceerde eerder al oplossingen voor de groothandel in bloemen en de logistieke sector.

De traceerbaarheid van voedsel blijken in de praktijk vaak lastig. Dat komt door een gebrek aan transparantie. Het kan weken duren voordat het exacte moment van besmetting wordt geidentificeerd. Meestal met vergaande gevolgen zoals additionele ziektes, voedselverspilling en de economische gevolgen van terugroepacties.

Blockchain is volgens IBM uitermate geschikt om deze uitdagingen aan te pakken, omdat alle transacties in een vertrouwde en beveiligde omgeving plaatsvinden. Zo kan blockchain bijvoorbeeld helpen bij de informatieverstrekking en traceerbaarheid bij recente incidenten als het eierschandaal met fipronil.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond