Deel dit artikel
-

Vanaf volgend jaar vergunningsplicht handelsplatformen

Handelsplatformen die zelf betaaldiensten verrichten moeten vanaf januari 2018 beschikken over een vergunning als betaaldienstverlener en zijn dan niet langer uitgezonderd van een vergunningsplicht. De Nederlandsche bank (DNB) heeft dat aangekondigd in een nieuwsbrief aan betaalinstellingen.

Handelsplatformen zijn websites of apps voor het bijeenbrengen van vraag en aanbod van goederen en diensten. Die activiteiten vallen op zich buiten het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Als een handelsplatform daarbij ook zelf betaaldiensten aanbiedt, dan valt dat wel onder het toezicht van DNB. Dit geldt bijvoorbeeld als een platform de betaling van de koper aan de verkoper faciliteert. Bij een aankoop ontvangt zo’n platform gelden op een eigen rekening of op een rekening van een aan het platform gelieerde stichting derdengelden. Daarna betaalt het platform de verkoper. Omdat gedurende enige tijd het geld op een rekening van het platform staat, bestaat een financieel risico waarvoor de wet regels stelt.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond