Deel dit artikel
-

Voorlopig geen fusie RTL-Talpa: ‘Diepgaand onderzoek nodig’

Er is een diepgaand onderzoek nodig naar de fusie van de mediabedrijven RTL en Talpa. Uit het eerste onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat de fusie van deze twee grote media-organisaties negatieve gevolgen kan hebben voor prijs, kwaliteit en innovatie.

Het vervolgonderzoek gaat onder andere over de gevolgen voor adverteerders, voor producenten van televisieprogramma’s, voor distributeurs van televisiekanalen en uiteindelijk voor de consument.

Het inkopen en produceren van televisieprogramma’s, het samenstellen en verspreiden van televisiekanalen en de verkoop van advertenties op die kanalen zijn nauw met elkaar verweven. RTL en Talpa concurreren momenteel met elkaar op al deze gebieden.

Samen zijn RTL en Talpa ook veruit de grootste aanbieder van zendtijd voor televisieadvertenties. Uit de reactie van de toezichthouder blijkt dat vooral adverteerders zich zorgen maken over prijsopdrijving. Ondanks de opkomst van online-advertenties blijft tv-reclame belangrijk.

Toen het nieuws over de fusie in juni 2021 bekend werd, waren er al kritische geluiden. In de Volkskrant waarschuwde Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum: ‘Voor adverteerders ontstaat bijna een monopolist, met acht televisiezenders. Die kan eenzijdig de tarieven van tv-reclame bepalen, en ze bijvoorbeeld laten stijgen. Ik denk dat het nieuwe bedrijf minimaal een aantal activiteiten moet afstoten, voordat dit wordt toegestaan.’

Daarnaast krijgen distributeurs van televisiekanalen zoals VodafoneZiggo en KPN bij hun onderhandelingen straks te maken met één grote aanbieder, in plaats van twee. Onderzoek moet uitwijzen of RTL/Talpa daardoor hogere prijzen kan afdwingen. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat consumenten meer moeten betalen voor televisie.

RTL en Talpa kopen programma’s in bij andere producenten en maken zelf programma’s. Ook daar is meer onderzoek naar nodig, zegt de ACM. Een vraag is of RTL/Talpa na de overname meer zelf gaat produceren, waardoor andere producenten minder kansen krijgen.

RTL en Talpa gaan nu eerst een vergunning aanvragen. Daarna gaat de ACM verder met haar onderzoek. De toezichthouder laat zich niet uit over de termijn waarop een definitief besluit wordt genomen. De toon van het tussenbesluit belooft voor beide partijen al niet veel goeds.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond