Deel dit artikel
-

Meerderheid raad Zeewolde is voor datacenter Meta

Een meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde heeft donderdagavond voor de bestemmingsplanwijziging voor het Meta-datacentrum gestemd. Elf raadsleden stemden voor en 8 tegen.

Een meerderheid van de leden van PvdA en GroenLinks in Zeewolde wilde aanvankelijk dat de gecombineerde raadsfractie donderdag tegen de plannen voor het Meta-datacentrum zou stemmen. Donderdagavond werd duidelijk dat de gezamenlijke fractie desondanks toch voorstemt.

Leefbaar Zeewolde (5 zetels) en de ChristenUnie (3 zetels) keuren het bestemmingsplan af. VVD, CDA, Zeewolde Liberaal en eenmansfractie BurgerBelang zijn voorstander van het plan.

De emoties liepen de afgelopen dagen hoog op. Burgemeester Gorter van Zeewolde ergerde zich aan de berichtgeving over het datacenter en stelde dat mensen op het verkeerde been worden gezet door wat hij omschreef als ‘fake news’. Vooral de NRC maakte het in zijn ogen bont met een serie kritische artikelen. ‘Feiten staan op de website van de gemeente, de rest is vaak een Fabeltjeskrant’.

Boeren trokken vanavond met trekkers richting het gemeentehuis om te protesteren tegen het Facebook-datacenter.

Tegenstanders wijzen op het hoge stroom- en koelwaterverbruik van datacenters. Het stroomnet is erg vol en sommige bedrijven moeten inmiddels jaren wachten op een aansluiting.

Het Ministerie van EZK heeft netbeheerder TenneT uiteindelijk de opdracht gegeven om een stroomaansluiting voor Meta mogelijk te maken en ook daar is kritiek op.

Het datacenter van Meta, voorheen Facebook, zou per hectare grond verder minder banen opleveren dan andere datacenters van techgiganten in Nederland. Het zou gaan om 410 banen op 166 hectare grond, oftewel 2,5 baan per hectare.

De komst van het datacenter is ondanks de goedkeuring van de raad allerminst zeker. Het rijk moet de grond nog verkopen. Meta is blij met de bestemmingsplanwijziging. Het gaat overigens nog wel enkele jaren duren voordat het datacenter is gebouwd.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Rens

Och arme sukkels. Ze zijn erin getrapt. Een modern datacenter draait Dark en on Low Oxygen. Oftewel zonder mensen. Daar heb je na de bouw dus nul komma weinig FTE voor nodig. Zet die dingen neer waar ze het landschap niet verpesten, noch kostbare landbouwgrond claimen en altijd voldoende groene energie beschikbaar is. Bijv bij een waterkracht centrale in Noorwegen of een zonnepark in Zuid Spanje. Wat een kortzichtigheid. Jammer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond