Deel dit artikel
-

Zoekmachine speurt verdachte voedingssupplementen op

Om voedingssupplementen op te kunnen sporen die ingrediënten bevatten die mogelijke gezondheidsrisico’s met zich mee brengen, heeft de Radboud Universiteit samen met het RIVM een speciale zoekmachine ontwikkeld. Deze kan op basis van berichten op sociale media verdachte producten herkennen.

Er is een groot aanbod aan voedingssupplementen in Nederland. Deze producten zijn populair bij mensen die bijvoorbeeld af willen vallen of meer energie willen hebben bij het sporten. Maar het gebruik van voedingssupplementen is niet zonder gevaren. Zo zijn er voorbeelden van hartklachten en hersenbloedingen bij sommige gebruikers.

Computationeel linguïst Nelleke Oostdijk van de Radboud Universiteit bedacht samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een inventieve manier om deze schadelijke supplementen al vroeg op te kunnen sporen.

Online fora bleken hiervoor een goede bron van informatie omdat daar gebruikers op grote schaal hun ervaringen met voedingssupplementen uitwisselen. De onderzoekers ontwikkelden daarom een zoekmachine die automatisch signalen over verdachte supplementen in deze fora kan oppikken. Als meerdere gebruikers een heftig effect ervaren van een supplement, dan kan dit erop duiden dat dit product niet zonder meer voor consumptie geschikt is.

Vervolgens kunnen deze supplementen onderzocht worden in een laboratorium. Als hieruit blijkt dat het supplement stoffen bevat die een gevaar zijn voor de gezondheid, dan is het mogelijk om voor het supplement te waarschuwen of om het van de markt te halen.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Strategisch Programma RIVM (SPR). In dit project is onderzocht in hoeverre technieken met big data toegepast kunnen worden in de onderzoeksgebieden van volksgezondheid en milieu.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Robbert

Nu moet ik gaan googlen om die zoekmachine te vinden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond