-

Column: Hoge bomen

Natuurherstel met start-upmentaliteit: kan dat? Meer en meer lijkt het van wel. Verschillende start-ups proberen snel veel bomen te planten en natuur te herstellen: move fast and grow stuff.

Wil je je producten sneller gereed hebben, dan koop je, kort door de bocht gezegd, meer productiecapaciteit in. Maar wat nu als dat product één van de traagst tot stand komende zaken is? Bomen bijvoorbeeld. Trager krijg je het niet, zou je zeggen. Het gezegde luidt immers: het beste moment om een boom te planten is twintig jaar geleden, het een-na-beste is nu. Wat je dan doet, is methodieken en technologie ontwikkelen om beplanting goed te laten gedijen – en het liefst versneld. Een domein waar momenteel bijzonder veel beweging in is.

De term ‘forest tech’ start-ups is al gevallen. In Nederland kennen we bijvoorbeeld Renature en vanuit de States kwam onlangs Terraformation onder de aandacht nadat het een Serie A van dertig miljoen dollar deed. Het twee jaar oude bedrijf van oud Reddit CEO Yishan Wong ontwikkelt methodieken om bossen sneller te laten groeien en natuurlijke ecosystemen te herstellen. Zwaar leunend op technologie en met een start-upmentaliteit. Move fast and grow stuff, zullen we maar zeggen. Waarbij er uiteraard ferme doelen worden gecommuniceerd. Want zonder een luid klinkende ambitie van x miljoen/miljard [vul je onderwerp in] willen bereiken, ben je geen echte start-up natuurlijk. Bij Terraformation is dat het herstellen van drie miljard hectare aan inheemse bosecosystemen wereldwijd.

Als ‘banana for scale’: de Verenigde Staten beslaan zo’n 2,3 miljard hectare en ons kikkerlandje gaat net over de vier miljoen heen. Een ambitie met een dermate hoog cijfer dat je er bij een start-up die nog meer spullen over de wereld wil verspreiden of ook een deel van onze kostbare tijd en aandacht wil hebben, toch wat op af zou knappen. Maar hier voelt het anders. Het belang van de juiste herbebossing is al vele malen aangetoond. Dus gaan! Planten maar!

En zo ook bij aanpalende partijen als Pachama, dat CO2-vastlegging meetbaar maakt en verhandelbaar. Om zo bossen te beschermen. Met behulp van kunstmatige intelligentie. Jawel, ook zo’n onderwerp dat gelijk voor enige scepsis zorgt. Maar ook hier: doen! Meters maken!

Mogen we dan helemaal niet kritisch zijn? Zeker wel, graag zelfs. Maar het is vooral te hopen dat dit soort partijen de kans krijgen om net zo hard door te stomen als de Ubers, Airbnb’s en Amazons – en het lef hebben om waar nodig ook even op de regelgeving vooruit te lopen.

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#184).

Over de auteur: Niels Achtereekte is Chef redactie magazine van Emerce.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond