-

Column: Leer van een ander

Vlak voor de kerst werden duizenden werknemers van DA, Macintosh en V&D geconfronteerd met de gevolgen van vele jaren van mismanagement en het wachten op betere tijden. In de hoop dat online winkelen slechts een bevlieging zou blijken te zijn, dat nieuwe aandeelhouders het ondanks alles wel zouden begrijpen en dat een zoveelste poging om te innoveren op enig moment vast wel zou lukken. Uiteindelijk bleek het fundament van V&D op dusdanig drijfzand gebouwd dat de combinatie van een met-dollartekens-in-de-ogen-opererende-aandeelhouder als Sun Capital en extreem zacht najaarsweer het concern fataal werd.

Ook al is de zoveelste doorstart met een beperkt aantal winkels volop gaande, links- of rechtsom kost dit echec veel medewerkers hun baan. Sommigen vroegen mij of ik nog een goed advies voor ze had. ‘Begin voor jezelf’ zei ik. ‘En denk vooral niet te veel na over waarom je dat niet zou moeten doen, maar begin gewoon. Want er zijn tientallen reden om het niet te doen. Kijk daarom naar de paar waarom je het juist wel moet doen.’

En als je dan de stoute ondernemersschoenen hebt aangetrokken, zoek dan een aantal mentoren die je bij tijd en wijle van advies kunnen dienen. Dat hoeven geen ervaren rotten te zijn, maar moeten mensen zijn die verstand hebben van dingen die je zelf nog niet weet. Zij kunnen je namelijk behoeden voor fouten die ze zelf al eens hebben gemaakt. Dat kan zowel een twintigjarige softwareontwikkelaar als een ervaren ondernemer zijn.

Ooit verplichtte CEO Jack ‘neutron’ Welch z’n General Electric-medewerkers van boven de veertig een mentor onder de twintig te zoeken. Hij was toen zelf al een behoorlijk eind in de zestig, maar begreep het principe van mentoring heel erg goed: de een leert van de ander en omgekeerd. Een dergelijke gelijkwaardige verhouding hoeft niet met geld gepaard te gaan. Want mentor zijn, is leuk èn leerzaam. En geeft veel voldoening. Ik doe het ook bij een aantal startups die ik laat leren van mijn successen, maar vooral mijn fouten. Want een ezel hoeft zich niet twee keer aan dezelfde steen te stoten.

Zou de top van DA, Macintosh en V&D ook mentoren hebben gehad? Ik vrees van niet. En als ze er al rondliepen, waren het in elk geval niet de juiste.

*) Deze column werd eerder gepubliceerd in het februarinummer van Emerce magazine. (#146)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond