-

Column: Verticaal boeren heeft de toekomst

Hoewel het ijskoud is in hartje Chicago groeien in het raamloos pand van Green Sense Farms het hele jaar door gewassen. Afgeschermd van insecten, pesticiden en andere ziektes staan er verticale torens vol kiemen en zaadjes, waarbij het CO2-niveau, de besproeiing, belichting en luchtvochtigheid dag en nacht door computers worden gereguleerd.

Dit fenomeen – dat ook wel vertical farming wordt genoemd – werd door Dickson Despommier, een professor aan de Amerikaanse Colombia University, geïntroduceerd. Door gebruik te maken van voor gewassen geoptimaliseerde lichtrecepten (wat 85 procent energiezuiniger is dan traditionele kweekmethoden) maakt deze teeltmethode het mogelijk om wel 20 tot 25 keer per jaar te oogsten.

CityFARM – een soortgelijk project van MIT Media Lab – stelt consumenten zelfs in staat om ladekasten vol groenten te laten groeien in huiselijke omgeving. Waarbij open source software de benodigdheden van de mini-kweekkas kalibreert en een boerderij creëert die ook nog eens geen aarde of zonlicht behoeft.

Dat groenten zonder natuurlijk licht kunnen groeien, komt omdat slechts tien procent van het beschikbare zonlicht door planten wordt geabsorbeerd. Een situatie die makkelijk is na te bootsen met huidige technieken. Zonder dat de voedingswaarde er onder lijdt. De volgende stap: een computer die de voedselproductie binnenshuis optimaal beschermt en bestuurt door het waterniveau en het elektriciteitsverbruik te minimaliseren.

Door meerdere technieken te combineren – van meerlaagse cultivatie, LED-lichtjes tot het werken met lichtrecepten – is het mogelijk om de kosten te reduceren, de productie te verhogen en de gewassen efficiënter te laten groeien. Met dank aan Philips, dat maar liefst zeven jaar heeft gewerkt aan de ontwikkeling van de juiste LED-lampjes.

Deze vorm van voedselproductie zal de komende jaren een vlucht nemen. Behalve dat het leuk is om een eigen moestuin in huis te hebben, is er wereldwijd een gebrek aan vruchtbaar land (meer dan een derde van onze planeet is al vergeven aan boerderijen) en telt onze planeet in 2050 maar liefst negen miljard mensen, aldus de Verenigde Naties. Zoveel monden kunnen we op de traditionele manier simpelweg niet voeden.

Alle afzonderlijke technologieën die voor een grootschalige uitrol van vertical farming nodig zijn staan klaar. Het duurt echter nog minstens tien jaar totdat die technieken in volle harmonie met elkaar kunnen samenwerken. Waardoor de echte doorbraak – ondanks de serieuze en oprechte interesse van investeerders – nog even op zich laat wachten. Daar is geld en steun van de overheid voor nodig, waar verticaal boeren helaas nog niet hoog op de agenda staat.

*) Dit artikel is eerder gepubliceerd in het maartnummer van Emerce magazine (#138).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond