-

Europees startup ecosysteem is springlevend

Met de grand opening in de Beurs van Berlage is gisteren voor het eerst in Nederland en Europa het Startup Fest Europe afgetrapt: vier dagen lang 30 evenementen in 14 Nederlandse steden, georganiseerd door Startup Delta. De indrukwekkende opstelling van sprekers trok de aandacht van een breed publiek, al waren niet alle kaarten verkocht. De echte verrassing van de dag was niet zozeer de grootsheid van de topmannen van Apple en Alphabet, maar de volwassenheid van de Europese startups en de stelligheid van zowel Nederlandse als Europese politieke leiders om serieus werk te maken van het startup ecosysteem in Europa.

Startups als Black Bear, Flexport en Blockchain laten zien dat ze het stereotype beeld van een goedbedoelende startup in garages al lang niet meer geldt. Het zijn impactvolle bedrijven met een duidelijk beeld hoe ze een deel van de wereldproblematiek gaan oplossen. Ze hebben een product, financiering en concrete vraag in hun markt. Het zijn startups met zelfverzekerde leiders die overtuigend het verschil gaan maken. Met het overwegend risicomijdend gedrag in Europa is de kans klein dat ze snel ten prooi vallen aan de trend van ‘Unicorpsen’ (de dood van Unicorns), waar nu over gesproken wordt in de Verenigde Staten. De cijfers liegen er niet om: 50 procent van de Europese startups bestaat na vijf jaar nog, waar dat 44 procent is in Amerika.

Voor Apple is Europa niet alleen een interessante afzetmarkt met 500 miljoen consumenten. Met betrouwbare en duidelijke wetgeving geeft Europa aan wat je als Amerikaans bedrijf kunt verwachten. Het is voor Apple vooral de aanwezigheid van de vrije kunsten die, gecombineerd met technologie, het verschil maken in Europa. Daarmee kun je hier de ‘mensheid verbeteren’, aldus Tim Cook.

Google is geïnteresseerd in Europa omdat de beschikbare ontwikkelaars nog bereid zijn om voor Google te werken. Anders dan in de Verenigde Staten werken ontwikkelaars minder voor startups. Met 1,6 miljoen ontwikkelaars overtreffen we in Europa ruim de 1,2 miljoen ontwikkelaars in de Verenigde Staten. Waar Apple een duidelijke visie heeft om startups te helpen, bleek die bij Google niet uitgesproken te  zijn.

Scheidende gezant voor de startups, Neelie Kroes, benadrukt vooral de rol die Europese startups hebben: het oplossen van wereldproblemen zoals honger, overstromingen, armoede, toegang tot water. Om startups in het zadel te helpen is de Nederlandse overheid als voorbeeld voor Europa bezig met het verbeteren van het fiscale regime en het ontwikkelen van een startup visum regeling.

Daarnaast worden startups geholpen om in contact te komen met corporates ter versnelling van hun ontwikkeling. Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, benadrukte de commitment van de Nederlandse overheid en kondigde de tweede termijn aan van Startup Delta. Deze termijn zal gericht zijn op het verbinden van West Europa met de wereld en in het bijzonder op het ontwikkelen van scale-ups.

Eurocommissaris voor digitaal, Andrus Ansip, gaat nog een stap verder door aan te kondigen binnenkort vier voorstellen in te dienen bij de Europese Commissie om het speerpunt ‘digital single market’ verder te  brengen.

Barrières als geofencing en het verspreiden van content onder copywriting worden aangepakt, met als doel startups toegang te geven tot de schaal van Europa. Minister-president Mark Rutte bevestigt in woord en vooral in zijn non-verbale gedrag de stellingen van zijn voorgangers op de opening van Startup Fest Europe en wenst Prins Constantijn van Oranje veel succes met zijn benoeming als opvolger van Neelie Kroes.

Startup Fest Europe straalt eensgezindheid uit over de toekomst van het startup ecosysteem. De politieke bedoelingen zijn in de juiste richting, al kan het nog lang duren voordat alle barrières opgelost zijn. Als de Digital Single Market er net zo snel komt als de ‘Single European Sky’ in de luchtvaart dan moeten we onze startups vooral veel succes wensen in het overkomen van de verschillen tussen de Europese lidstaten. Vooralsnog is het glas half vol: het Europese startup ecosysteem is springlevend!

*) Foto: Peter Boer (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond