-

De funding gap in de tech-wereld heeft gevolgen voor succes

In Nederland prijzen we onszelf graag met onze inclusie en diversiteit. Toch doen we het niet zo goed als we denken. Niet alleen hebben we minder vrouwen, mensen van kleur of LHBTI’ers aan het roer, ook worden deze groepen structureel minder snel geholpen met financiering. Hoe ontstaat deze funding gap? En waarom is het belangrijk om deze te dichten?

Als je naar heel Europa kijkt, staan wij op nummer zeven als het gaat om gender diverse startup oprichters. Met een schrale tien procent vrouwelijke managers en zeven procent gemengd leiderschap vallen we ver achter IJsland. Daar heeft maar liefst 29 procent van de bedrijven een vrouwelijke oprichter. Hoog tijd om hun voorbeeld te volgen.

De financieringskloof

Niet alleen richten weinig vrouwen start- of scale-ups op. Ook blijken hun bedrijven kleiner en minder goed gefinancierd dan die van mannelijke oprichters. In Nederland ontvingen techbedrijven met vrouwelijke leiders sinds slechts 0,8 procent van de totale funding. Daarnaast blijkt dat deze startups vooral investeringen krijgen via Crowdfunding of Corporate en Angel-investeringen (55 procent). Voor mannen komen investeringen voor 83 procent uit durfkapitaal.

Er is dus sprake van een funding gap tussen mannen en vrouwen. En dan hebben we het nog niet eens over mensen van kleur, de LHBTI+-gemeenschap en andere groepen. Er blijft hierdoor veel kennis en kunde onbenut. Door een team samen te stellen met mensen van verschillende achtergronden, voorkom je dat talent verloren gaat en vul je meer van die steeds vaker openstaande vacatures. Met een divers team krijg je eerder inzichten die je anders niet gekregen had. Andere culturen hebben namelijk andere normen en waarden. Door deze te omarmen, groei je als bedrijf op nieuwe manieren.

Maar voordat we weten hoe dit op te lossen, moeten we weten hoe een funding gap ontstaat.

De populatie

Een van de redenen waarom er minder investeringen naar vrouwen gaan, is het feit dat vrouwen maar 19 procent van de rollen in de tech-wereld vervullen. Met zo’n kleine groep is de kans kleiner dat er een vrouw aan de top komt. Gelukkig scoren Nederlandse steden Groningen, Eindhoven, Den Haag en Nijmegen wel al redelijk op inclusiviteit bij startende techbedrijven. In Groningen is dit zelfs ruim dertig procent, en laat die dertig procent nou net het keerpunt zijn voor een gebalanceerde werkplek.

Gaan voor wat bekend is

De grootste oorzaak van de funding gap heeft te maken met bias, netwerk en stereotypes. Over het algemeen investeert men vooral in wat bekend is. Iemand die al jaren iets op een bepaalde manier doet, gaat meestal zo verder. Deze affinity bias zorgt ervoor dat mensen zich bij investeringen eerder op mannen richten en niet gewend zijn aan vrouwen aan het roer.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen hierdoor vaak kampen met vooroordelen. Mannen worden namelijk vaak beoordeeld op hun potentie, terwijl men bij vrouwen kijkt naar de prestaties in het verleden. Vrouwen moeten zich dus simpelweg meer bewijzen dan mannen. Om het gat tussen mannen en vrouwen te dichten, is het dus belangrijk om meer diverse teams te creëren. Hoe meer men went aan vrouwen op leiderschapsposities, hoe makkelijker men investeert in deze groep.

Waarom de funding gap sluiten? Meer diversiteit loont

Waarom het zo belangrijk is om de funding gap te sluiten? Natuurlijk omdat iedereen mee moet kunnen doen en gelijke kansen moet krijgen. Maar uit onderzoek blijkt ook dat het simpelweg de strategisch juiste keuze is. SEO Economisch Onderzoek deed in 2021 een onderzoek voor ABN Amro, waarin ze de impact van een gendergelijke samenleving onderzocht. Het resultaat? Een bruto binnenlands product van miljarden hoger per jaar, de gemiddelde huishoudens gaan er flink op vooruit, meer Nederlanders zijn financieel onafhankelijk en we behouden dezelfde hoge welzijnsstandaard.

Toename van andere minderheden

Er lijkt licht aan de horizon: het percentage startende ondernemers met een migratieachtergrond stijgt de laatste jaren namelijk. In tien jaar tijd is deze van 25 naar 36 procent gegaan. Dit is an sich al goed nieuws, maar het betrekken van minderheidsgroepen zorgt ook voor een representatie. Daardoor raken mensen die zichzelf herkennen in hun voorgangers, geïnspireerd om zelf ook in de techsector te gaan werken. Stap voor stap komen we zo steeds dichter bij een inclusieve tech-wereld, en dus ook bij het plukken van de vruchten als we de funding gap weten te dichten.

Over de auteur: Gillian Tans is Board Member bij Techleap.nl.

Deel dit bericht

1 Reacties

Arjen Schutte - Your own Venture

Een belangrijke voorwaarde om te werken aan het verkleinen van deze funding gap is om te zorgen dat de investeringsteams die beslissen over het doen van investeringen divers zijn samengesteld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond