-

Column: imperfectie is perfect

Het is opmerkelijk hoe bedrijven naarmate ze groeien steeds minder ondernemend worden. Elke multinational is namelijk ooit klein, snel en agile geweest. Maar in de loop der jaren neemt het aantal regels toe, vertrekken de oprichters en ontstaat er een bureaucratie die bijna ambtelijk is.

Want zodra iemand slecht inkoopt, zal een goedwillende manager zijn medewerkers gaan verplichten om altijd minimaal drie potentiële leveranciers om een offerte te vragen. Oftewel: drie keer zoveel werk en steevast twee partijen die voor de kat z’n viool aan de slag gaan… Natuurlijk wordt ook een jurist aangenomen die zijn vinger direct opsteekt zodra er ook maar iets wordt bedacht dat op of tegen het randje is. Daar wordt hij immers voor betaald. Terwijl aan de rand van het ravijn juist de mooiste bloemen bloeien.

Ook de financieel directeur laat van zich horen. Hij vindt nieuwe ideeën geweldig, maar dan wel onderbouwd met een vijfjarenplan. En om de cashflow te verbeteren besluit hij tevens dat facturen pas na zestig dagen worden betaald, nadat ze zijn voorzien van een purchase ordernummer. Zij het dat die pas na minimaal vijf weken wordt vertrekt.

Met de oprukkende bureaucratie komen er steeds meer nee-knikkers binnen de bedrijfsmuren. Door de vele regels zullen gedreven werknemers zich er ook steeds minder thuis voelen, waardoor innoveren een zo goed als onmogelijke opgave wordt. Wat de weg vrijmaakt voor startups die in no time een hele industrie op z’n kop zetten, iets wat de onder druk staande multinational ook ooit deed. Toen zelf nadenken nog werd getolereerd, er nog werd gelachen en de oprichters nog passievol konden genieten van hun product.

De gevestigde orde – die niet ontkomt aan massaontslagen – vraagt zich ondertussen vertwijfeld af waar het verkeerd is gegaan. Een vraag waarop men maar al te vaak het antwoord schuldig moet blijven, want alle mogelijke misstappen zijn immers door het woud aan regelgeving voorkomen. En dat is dan ook precies waar het mis gaat. Want met man en macht fouten proberen voor te zijn is levensgevaarlijk. Imperfectie is juist perfect.

De eerste regel in de bedrijfsstatuten, toch dé grondwet van elke onderneming, zou dan ook moeten gaan over het vermijden van onnodige regelgeving en het vertrouwen op het gezonde verstand van de werknemers. Dat werkt. Echt. En scheelt later veel ellende.

*) Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#159).

Deel dit bericht

1 Reactie

Michael Willems

Heerlijk artikel! Goed verhaal 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond