-

Met valse personalia internet bestellen is geen computervredebreuk

Onder andermans naam een internetmodem bestellen en een contract afsluiten, is dat computervredebreuk? Je zit dan te internetten terwijl je weet dat je dat niet mag, dus je bent dan willens en wetens ergens binnengegaan (namelijk in de modem en het netwerk van Vodafone) waar je niet mocht zijn. Dat je geen beveiliging hebt doorbroken, is al tijden geen argument meer. Maar nee, toch is dit géén computerdelict. Dat blijkt uit een recent strafrecht vonnis uit Rotterdam.

Valse persoonsgegevens

De verdachte heeft zich met zijn partner op grote schaal en creatieve wijze schuldig gemaakt aan het veelvuldig oplichten van VodafoneZiggo en KPN gedurende een periode van bijna twee jaar, zo opent het vonnis. Hij nam onder valse persoonsgegevens contracten af, nam de modems in ontvangst en kon zo internetten en bellen zonder daarvoor te hoeven betalen. Kennelijk ging er iets mis bij VodafoneZiggo haar fraudecontrole, want “[i]n het huis van de verdachte en in een door hem gehuurde garagebox zijn maar liefst 1161 modems aangetroffen.” Maar goed, uiteindelijk toch gepakt.

Wederrechtelijk binnendringen

Het OM noemde dit computervredebreuk, want “door met valse personalia via VodafoneZiggo modems te bestellen, deze aan te sluiten en te gebruiken en de kosten daarvan onbetaald te laten, is sprake van het wederrechtelijk binnendringen in deze modems.” Een argument dat je wel vaker hoort. Je weet dan dat je niet in die modems (of de bijbehorende servers) mag zijn, omdat je weet dat je geen abonnement hebt.

Toch klopt het niet:

De verdachte heeft niet op een andere wijze toegang gekregen tot en gebruik gemaakt van de goederen en diensten van VodafoneZiggo dan gebruikelijk. Niet kan dan ook worden gezegd dat hij door die gedragingen op een wederrechtelijke manier toegang heeft verworven tot de modems.

Eigen woorden

In mijn woorden, als je een computer of netwerk gewoon gebruikt zoals het bedoeld is, dan is het geen computervredebreuk. Ook niet als je eigenlijk onder valse voorwendselen opereerde, zoals hier dus met de nep-NAW gegevens. Dat sluit aan bij een eerder arrest uit Amsterdam, waarin de verdachte vervalste betaalopdrachten aan de computer van de Rabobank had aangeleverd:

de verdachte […] gebruik heeft gemaakt van hem door de Rabobank […] ter beschikking gestelde gegevens (pincode, overeenkomstnummer, software etc, met uitzondering van het door hem zelf samengestelde wachtwoord). De verdachte heeft door aldus te handelen op reglementaire, geautoriseerde wijze verbinding gezocht en verkregen met het computersysteem van de Rabobank […] toen hij zijn batch-bestanden verzond van zijn computer naar die van de Rabobank […]. Op geen enkele wijze noch op enig moment is hem de toegang geweigerd, ontzegd of anderszins geblokkeerd, noch is daarbij van de kant van de verdachte sprake geweest van manipulatie van toegangsgegevens.

Valse input geven aan een systeem is dus op zichzelf nog geen computervredebreuk. Pas als je de computer wat anders laat doen dan wat deze normaal gaat doen (zoals bij een SQL injectie) dan kom je in dat strafbare feit terecht.

Oplichting

Oplichting was het natuurlijk wel, wat deze meneer had gedaan. En daarvoor krijgt hij dan ook 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. De schadeclaim van VodafoneZiggo van een dik half miljoen wordt afgewezen “omdat een volmacht of uittreksel van de Kamer van Koophandel ontbreekt” waaruit kon blijken dat de persoon die deze indiende, gemachtigd was namens VZ te handelen. Auw.

Over de auteur: Arnoud Engelfriet is partner bij ICT Recht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond