-

2020: 1,9 miljard naar programmatic video-ads

Europese inkomsten uit programmatisch inkopen van video-ads door media-eigenaren bereiken dit jaar de 375 miljoen euro. Een flink bedrag, maar het is een schijntje in vergelijking met de stand in 2020: ruim 1,9 miljard euro.

Onderzoeksbureau IHS verwacht een jaarlijkse groei van 39,3 procent, wat inhoudt dat deze vorm van advertentieverkoop over vijf jaar 51,4 procent van de totale inkomsten uit video-ads zal bedragen. Nu is het gemiddeld nog goed voor 16,8 procent van het totaal.

plaatje IHS

Nederland voorop

Nederland gaat aan kop in Europa. Bij ons haalt programmatisch inkopen van video-ads al ruim 34 procent van de totale inkomsten. Het Verenigd Koninkrijk (22,8 procent) en Frankrijk (18,6 procent) volgen op de tweede en derde plek.

Kijken we naar de omvang van de markt, in plaats van het percentage, dan spant het Verenigd Koninkrijk de kroon met 135 miljoen euro. Nederland haalt dit jaar ‘slechts’ 58 miljoen euro, concludeert eMarketer op basis van het IHS-onderzoek.

plaatje IHS2plaatje IHS3

Meer highlights:

  • Tegen 2020 is de verwachting dat programmatic in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk dé bron van video-advertisinginkomsten is.
  • In Italië zal de programmatic-markt eind 2016 en begin 2017 snel in omvang toenemen.
  • Dé groeipijn voor de meeste programmatic-markten? Het niet goed op elkaar aansluiten van de datavraag en datatoevoer.
  • Duitsland heeft de op een na grootste advertisingmarkt (331 miljoen euro in 2015) in Europa na het Verenigd Koninkrijk.

*) Een deel van dit artikel werd eerder gepubliceerd in het novembernummer van Emerce magazine (#144)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond