-

Onderzoek: de Nederlander online in 2013

Location based shoppen met je smartphone, de wereld bekijken door een online bril met de Google glasses, het kan! Maar is de Nederlander eigenlijk al zo ver? Lees verder…
ruigrok

Op welke apparaten gebruikt men internet?

Steeds meer gebruik van internet op mobiele devices
Bijna alle Nederlanders van achttien jaar en ouder maken gebruik van internet en men doet dit nog altijd het vaakst via de pc of laptop (97 procent). Internet wordt voornamelijk gebruikt als bron van informatie (99 procent), voor het lezen van nieuws (93 procent) en voor het regelen van bankzaken (94 procent).

Ook het gebruik van internet op mobiele apparaten is zo langzamerhand gemeengoed aan het worden. Op smartphones gebruikt de helft (50 procent) van de Nederlanders internet (44 procent in 2012) en 37 procent gebruikt internet op zijn tablet (23 procent in 2012).

Daarnaast moet ook de opkomst van het gebruik van internet via de tv niet worden onderschat. Het aantal gebruikers is met de helft toegenomen naar twaalf procent. Hoewel internet via dit medium nog redelijk in de kinderschoenen staat, biedt dit ‘nieuwe’ kanaal veel kansen voor bijvoorbeeld adverteerders, televisie- en internetproviders.

Op het gebied van de usability van mobiele websites is sprake van enige vooruitgang. Het aantal Nederlanders dat problemen ervaart (zoals het langzaam laden en het onvoldoende aangepast zijn van de website voor een device) is in vergelijking met vorig jaar afgenomen van 52 procent naar 43 procent.

Social

Aantal facebookgebruikers groeit niet meer
Acht op de tien Nederlanders (82 procent) maken actief gebruik van minstens één sociaal netwerk. Hierbij is Facebook net als vorig jaar de onbetwiste nummer één. Hoewel het aantal gebruikers de afgelopen jaren is gestegen, lijkt aan deze stijging een eind te zijn gekomen. Dit sluit aan bij het gegeven dat een kwart van de Nederlanders Facebook niet meer zo leuk vindt als in het begin. Ook valt het één op de vijf op dat vrienden minder statusupdates plaatsen dan voorheen.

Verder is het interessant om te zien dat Facebook tot nu toe nog niet het succes van Hyves heeft kunnen evenaren wat betreft het aantal gebruikers. Veel gebruikers van sociale netwerken volgen bedrijven, 62 procent volgt grote bedrijven en 77 procent volgt lokale bedrijven. Bij het volgen van deze lokale bedrijven is men vooral op zoek naar interessante aanbiedingen.

Negen van de tien Nederlanders koopt online
Het komt steeds vaker voor dat fysieke winkels hun deuren moeten sluiten. Naast de crisis, als belangrijke oorzaak, speelt de toenemende hoeveelheid van online aankopen een grote rol. Dit kan liggen aan het feit dat het gemakkelijk, snel en in sommige gevallen ook nog eens goedkoper is om online je aankopen te doen.

Vier op de tien Nederlanders geven aan dat zij de laatste tijd meer producten online kopen dan voorheen. Tegelijkertijd kopen drie op de tien Nederlanders nu minder vaak in een fysieke winkel. Men gebruikt steeds vaker mobiele devices voor activiteiten rondom het doen van online aankopen, dit is voornamelijk de tablet voor het oriënteren, het kopen en het verkopen.

De smartphone wordt iets meer gebruikt voor het doen van bankzaken. Bij het doen van online aankopen zijn reviews (beoordelingen) belangrijk, vier op de tien Nederlanders kopen een product niet als hier negatieve commentaren over geschreven zijn. Opvallend is dat reviews voor jongeren vaker (zeer) belangrijk zijn (44 procent). Naarmate men ouder wordt hecht men hier minder waarde aan (65-plussers: 33 procent).

Over het onderzoek
Ruigrok | NetPanel voert inmiddels voor het zevende jaar het ‘What’s happening online?’-onderzoek uit, waarin we kijken naar de belangrijkste trends op het gebied van online communicatie. Dit jaar zijn 1.106 Nederlanders van achttien jaar en ouder (representatief naar leeftijd, geslacht en opleiding) ondervraagd over hun online gedrag.

Het volledige rapport is gratis hier op te vragen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Rensch

Op Vergelijkprijs.nl hebben ze alle gegevens aangemaakt met daarin alle merken, modellen, specificaties, reviews en prijzen. Aan de hand hiervan kun je snel en eenvoudig alle prijzen van tablets vergelijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond