Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Franse overnames, KPN en Apple

Het verwachte megabod van France Telecom op TeliaSonera stuwt de KPN-koers. Pavlov-uitkomst van Google/Yahoo test en Britse concurrentie voor iTunes. In Nederland haalt een pastoor zijn gram online.

Van het Yahoo-front nieuws van ‘ingewijden’ zojuist in Wall street Journal: de test met Google reclame bij zoekresultaten van Yahoo Search is gunstig verlopen. Er wordt gesproken over een extra kasstroom voor Yahoo van 1 miljard dollar.

Dit moet bijdragen aan het voorkomen van een overname van Yahoo door Microsoft en het versterken van de basis voor een overname van AOL door Yahoo. In die zin kon de uitkomst van de test louter positief uitpakken. Dat laten uitlekken aan WSJ is tactiek in het grote spel.

Apart besteden we aandacht aan de verrassend goede cijfers van eBay. Het is immers weer kwartaalcijferweek. Ook de resultaten van IBM vielen mee: 2,3 miljard dollar winst (+ 26 procent, 7 procent zonder koersvoordelen en overnames) bij 24,5 miljard dollar omzet (+ 11 procent, + 3 procent na koerscorrecties).

De 1,65 dollar winst per aandeel was flink hoger dan de verwachting van 1,45 dollar. Nabeurs in de onofficiële handel steeg de IBM-koers met bijna 4 procent, tijdens de beurshandel vóór de bekendmaking al met 3 procent.

Franse overnames en KPN

De primeur over de overname van TeliaSonera door France Telecom van Le Figaro zette de telecommarkt en beursnoteringen in vlam. De Fransen willen voor 33,6 miljard in aandelen de controle krijgen over het telecombedrijf dat voortkomt uit een fusie van de nationale telefoniebedrijven van Zweden (Telia) en Finland (Sonera).

France Telecom is behalve in eigen land sterk in Polen met controle van het nationale telefoniebedrijf en met Orange ook in Engeland en Spanje. TeliaSonera is behalve op de thuismarkten een sterke speler in de Baltische Staten en op kleinere schaal in Rusland en Turkije. De Franse staat bezit bijna 27 procent van de France Telecom en de Zweedse en finse overheid samen ruim 37 procent van TeliaSonera.

Aan Franse zijde opereren de banken Goldman Sachs en Merrill Lynch, terwijl volgens WSJ Morgan Stanley de Zweedse regering adviseert. Beleggers vinden de overname een slecht idee: de koers van France Telecom daalde met 6 procent terwijl de koers van TeliaSonera met 12 procent steeg.

De laatste grote overname was die van het nationale Griekse telefoniebedrijf OTE door Deutsche Telekom. En KPN? Het gerucht dat Telefonica een bod zal uitbrengen wordt slechts sterker. Of BT misschien? De koers van KPN won gisteren bijna 5 procent, tot 11,90 euro. KPN maakte overigens vandaag een kleine Belgische overname bekend.

Fransen denken groot, en de Europese Commissie vindt dit goed. Commissaris Neelie Kroes keurt de overname van Activision door Vivendi goed. Na in de inlijving van Activision (Call of Duty, Guitar Hero) is Vivendi (World of Warcraft) de grootste spellenmaker, voor Electronic Arts.

iTunes en iPhone

NBC benadert Apple om wellicht toch de distributie van tv-shows over iTunes te hervatten. Die werd vorig jaar gestaakt. NBC zou van Apple nu betere beveiliging eisen om ‘piraterij’ te voorkomen. NBC wijst op het percentage onbetaalde bestanden op de muziekspelers in de wereld, meer dan 90 procent. "Piraterij kost ons dagelijks geld."

Concurrentie voor iTunes: het grootste Britse warenhuis, Tesco, wil met Tesco Digital vanaf mei ook mp3-bestanden gaan aanbieden in haar downloadwinkel. Ongeveer 1,6 miljoen nummers komen in mp3 beschikbaar. Tot nu toe deed Tesco Digital louter Windows Media.

Meer Apple uit Engeland: de iPhone in Engeland goedkoper, nadat eerder al een prijsdaling in Duitsland is doorgevoerd. O2, dochter van Telefonica, verlaagt de prijs van het 8GB-model met een derde tot 170 pond. Maar daar hangt wel een mobiel contract van minimaal 18 maanden aan vast. De prijsverlagingen stuwen het gerucht dat er een 3G (umts) model van de iPhone onderweg is naar de markt.

Ondertussen gaan in Washington stemmen op om p2p-verkeer te monitoren op illegale uploads met de bekende Fairplay software om ip-nummers bij bestanden te achterhalen. Dit moet volgens hem worden ingezet om kinderporno te traceren. Is dat dan ook ‘handig’ om illegaal verspreide films en muziek op te sporen?

Joop van den Ende en meneer pastoor

Goed nieuws voor de mediamarkt wellicht: Joop van den Ende uit vastgoed. Hij heeft genoeg van de fraude. Dus krijgt zijn geld andere bestemmingen.

Bij Trouw de discussie over wiki’s en de wijsheid van de massa van onder meer Trots op Nederland. Ook aardig: alles van Charles Darwin online op één website, inclusief de recepten van de vrouw van deze vermaarde wetenschapper.

Je gelijk halen op internet, dat is zelfs weggelegd voor een pastoor met een uitvaartmis waarvoor hij werd bekritiseerd. Pastoor Mennen is verbolgen over de kritiek van de familie van de overledene in het Brabants Dagblad.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond