Deel dit artikel
-

229 unicorns haalden 175 miljard dollar op

Er zijn inmiddels 229 unicorn startups, oftewel startende bedrijven die op papier 1 miljard dollar of meer waard zijn. Zij hebben in totaal 175 miljard dollar aan financiering opgehaald. Dat blijkt uit cijfers van Spoke Intelligence en VB Profiles.

Opvallend is dat de helft van deze bedrijven uit Californië komt en 98 actief zijn op de consumentenmarkt, vooral in de retail. Daaronder namen als Etsy en Gilt. 112 unicorns zitten in de enterprise markt, van fintech tot cleantech.

Veertig procent van de unicorns komt van buiten de VS. Europa scoort slecht wat betreft het aantal unicorns en hun marktwaarde. Gemiddeld is een unicorn zeven keer het geïnvesteerde bedrag waard, in Europa is dat maar 4,5 keer.

2015 was een uitzonderlijk goed unicornjaar, met 81 debutanten en zelfs een zogenoemde decacorn, een bedrijf met een waarde van 10 miljard. Voorwaarden om een unicorn te zijn is volgens de onderzoekers een excellent idee, goede uitvoering en juiste timing.

Of 2016 evenveel unicorns zal voortbrengen is de vraag. Investeerders zijn in het algemeen wat voorzichtiger geworden. Investeren in unicorns is bovendien niet zonder risico. Dertig procent van de exits (verkoop of beursgang) eindigt onder de gestelde verwachtingen.

Private financiers hebben in 2015 wereldwijd overigens aanzienlijk meer durfkapitaal in startups geïnvesteerd dan in 2014. Vorig jaar kwam voor een bedrag van 128,5 miljard aan risicodragend kapitaal terecht bij startende ondernemingen, een toename van 44 procent vergeleken met 2014, zo blijkt uit onderzoek dat KPMG en CB Insights vandaag naar buiten brengen.

Ook KPMG Corporate Finance staat stil bij het grote aantal unicorns. Qua sectoren deed vooral de technologiesector het vorig jaar uitzonderlijk met het aantrekken van investeringen. Bijna 80 procent van de durfinvesteringen kwam terecht in deze sector. En de grote corporates claimden in 2015 met 25 procent een aanzienlijk deel van de investeringen in startende ondernemingen.

In de laatste drie maanden van dit jaar was er volgens KPMG sprake van een duidelijke teruggang in het aantal en het volume van wereldwijde durfinvesteringen. In het laatste drie maanden werden wereldwijd 1.742 transacties gedaan met een waarde van 27,2 miljard dollar. In het derde kwartaal waren dat nog iets meer dan 2.000 transacties met een waarde van  38,7 miljard.

Een onzekere wereldwijde economie, de verwachte teruggang van de Chinese economie en vooruitzichten op een renteverhoging hebben veel durfinvesteerders kopschuw gemaakt.

Screen-Shot-2016-01-17-at-10.40.25-PM-800x549

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond