Deel dit artikel
-

Hands-on: Windows 8.1 versus Mavericks OSX

Microsoft en Apple brengen deze maand vrijwel gelijktijdig nieuwe systeemsoftware uit voor (respectievelijk) pc’s en Mac. Windows 8.1 is een gratis upgrade voor gebruikers van Windows 8, Mavericks is een volgende versie van MacOSX die eind deze maand moet verschijnen. Emerce legde de zogeheten golden master-edities op de pijnbank.

Het zijn spannende tijden voor Microsoft. Die ziet de markt voor pc’s en notebooks verder slinken, en probeert voet aan de grond te krijgen in de markt voor tablets. Dat laatste is nog niet gelukt. Het idee om universele systeemsoftware te ontwikkelen voor zowel desktop als tablet is achteraf gezien misschien niet zo’n verstandige keuze geweest. De desktopgebruiker heeft geen boodschap aan de zogenoemde tegel-omgeving met uiteenlopende apps die specifiek voor de tablet zijn bedoeld. De navigatie werd met het verdwijnen van de startknop in Windows 8.0 een stuk ingewikkelder, iets dat een usibilitytest toch al gauw aan het licht had kunnen brengen.

Maar Microsoft heeft goed geluisterd naar de kritiek. Want de Startknop is terug, ook al is daarmee het oude concept niet overboord gegooid. Via die startknop schakel je snel naar de tegelomgeving, maar kun je niet zoals vroeger vanuit het menu allerlei programma’s selecteren. Maar druk je op de rechtermuisknop, en je hebt weer volop toegang tot veelgebruikte functies, zoals uitzetten en herstarten, iets dat Microsoft in Windows 8 aardig had weggestopt. En wie die hele tegelomgeving niet blieft, kan hem ook overslaan bij het opstarten.

Zoeken is ook een tikkeltje handiger in Windows 8 geworden. In één zoekopdracht krijg je nu resultaten van je pc, je apps en het web te zien. Met de nieuwe app Leeslijst kun je artikelen en verhalen op al je apps en apparaten opslaan, maar dan weer wel op een tablet. SkyDrive is voortaan de standaardlocatie voor het opslaan van documenten.

Verwacht dus niets nieuws: Windows 8.1 is gewoon Windows 8.0, maar ietsje vriendelijker en stabieler voor de desktop. Verwacht meer veranderingen binnen een jaar. Microsoft wil vanaf nu zijn systeemsoftware met grote regelmaat vernieuwen.

MacOS X Mavericks

Mavericks is de volgende versie van MacOS X en anders dan Windows 8.1 een volwaardige upgrade, waarvoor je waarschijnlijk iets van 23 dollar moet betalen (prijs en verschijningsdatum zijn nog niet bekend). Toch zitten de meeste veranderingen onder de motorkap, waardoor je nou niet meteen de indruk hebt dat je hele Mac(Book) overhoop wordt gehaald. Sterker nog: na installatie is het goed zoeken naar de nieuwigheden. Net als bij Windows 8.1.

De software voor iMacs en MacBooks kruipt weer een tikkeltje dichter op iOS (de mobiele omgeving van Apple) door de toevoeging van twee bekende programma’s iPhones en iPads: iBooks en Kaarten. Die laatste zelfs met Flyover: een fotorealistische, interactieve 3D-ervaring waarbij je virtueel over een aantal steden kunt vliegen. Leuk, maar we hadden Google Earth natuurlijk al. En iBooks op de MacBook? De iPad is veel handiger voor het lezen van e-books.

Ook afgekeken van iOS: Meldingen. Ook die was al grotendeels aanwezig in zijn voorganger Mountain Lion, maar nu kun je ook nog eens direct reageren op je meldingen: een bericht beantwoorden, een FaceTime-videogesprek aannemen of een e-mail verwijderen zonder het mailprogramma te openen. Ook handig: je aanmelden bij je favoriete websites, zodat je direct op de hoogte bent van bijvoorbeeld het laatste nieuws, sportuitslagen of veilingen.

De resterende veranderingen zijn subtieler, . De agenda is onder handen genomen en doet nu onder meer suggesties voor adressen en interessante locaties zodra je in het locatieveld begint te typen. Met Finder-tabbladen kun je je bureaublad overzichtelijk houden door meerdere Finder-vensters te combineren. En ook de webbrowser Safari is vernieuwd. Via de gedeelde koppelingen in de nieuwe navigatiekolom zie je hyperlinks die zijn gepost door mensen die je volgt op Twitter en LinkedIn.

Echt nieuw is iCloud Keychain. Gebruikersnamen en wachtwoorden van websites worden voortaan bewaard op de apparaten waarvoor je dat hebt ingesteld. Zo kunnen ze op elk apparaat worden bijgewerkt en automatisch ingevuld. Ook het gebruik van meerdere beeldschermen wordt beter ondersteund.

De meeste andere aanpassingen onder de motorkap hebben te maken met energiebesparing. Dat is logisch, want Apple zal de komende tijd meer MacBooks dan iMacs verkopen. Zodra je Mac zijn maximale geheugencapaciteit bereikt, comprimeert OS X bijvoorbeeld automatisch gegevens van inactieve programma’s. Mavericks verbruikt ook minder energie bij het afspelen van HD-video in iTunes. Je kunt dus ook schermvullend HD-films bekijken in iTunes als je met een losse laptop werkt. Toch hebben we na een week intensief gebruik nog maart weinig gemerkt van de energiebesparing op een MacBook.

Daarmee lijkt Mavericks toch een heel klein beetje op Windows 8.1: het is gewoon de vertrouwde MacOS-omgeving, maar met wat subtiele toevoegingen die je nu ook niet echt mist. Waarmee eigenlijk ook wel duidelijk wordt dat Microsoft en Apple steeds meer moeite hebben om echte nieuwigheden te verzinnen voor hun systeemsoftware. Die is natuurlijk nooit af, maar nu wel min of meer uitontwikkeld.

Windows 8.1 verschijnt 18 oktober, Mavericks vermoedelijk eind oktober.

Deel dit bericht

4 Reacties

Ron

” Waarmee eigenlijk ook wel duidelijk wordt dat Microsoft en Apple steeds meer moeite hebben om echte nieuwigheden te verzinnen voor hun systeemsoftware. ”

Kom op zeg, Windows 8 is de grootste vernieuwing van Windows sinds Windows 95! 8.1 mag dan wel op 8.0 lijken maar dat is ook niet zo gek want 8.1 is maar een kleine gratis update…

Ik kan niet oordelen over Apple maar Microsoft heeft echt geen moeite om Windows te vernieuwen. De markt veranderd en dus veranderd Windows ook radicaal. Of iedereen daar blij van wordt is een andere kwestie. Maar vernieuwen doen ze wel degelijk!

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

De vernieuwingen hebben geen betrekking op het desktopdeel dat sinds Windows XP niet meer is veranderd. Windows 8 is in feite niks anders dan een grafische schil voor tabletgebruik. Uit onderzoek blijkt dat desktopgebruikers de tegelomgeving geheel links laten liggen, en dus ook geen apps gebruiken. In die zin zit die tegelomgeving dus alleen maar in de weg. Het zal mij niets verbazen als Microsoft het desktopdeel uiteindelijk uit de tabletversie van Windows 8 gaat slopen, en de tegelomgeving in Windows 8 naar de achtergrond verdwijnt en alleen nog als optie kan worden aangezet.

Nick

Op diverse sites is de laatste tijd commentaar op Microsoft en Apple te lezen. ‘Ze kunnen het niet meer’, ‘Ze zijn niet meer vernieuwend’, etc. Wat een totale onzin. Wat willen we dan, steeds weer een totale nieuwe interface? Wat moet dan die vernieuwing zijn.
De vernieuwing van OS-en volgt op vernieuwingen of doorbraken op technologisch vlak. Plots kan er iets wat er nog niet was. Kijk maar naar ‘Cloud’, iedereen maakte daar plots gebruik van. Iedereen, en zeker het bedrijfsleven, heeft belang bij een stabiel OS met dito ondersteuning van de leverancier/makers van het product.

Kris

Inderdaad, ik moet Nick gelijk geven. Iedereen reageert ook zo contradictorisch : als er aan de UI niet veel veranderd, dan zijn ze “uitontwikkeld” of “niet meer innoverend”. En als er wel veel verandert, dan klaagt iedereen dat ze niks meer terug kunnen vinden en dat het vroeger beter was.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond