Deel dit artikel
-

John de Mol doet bod op SBS

Televisieproducent John de Mol zint op een volledige overname van tv-bedrijf SBS. Volgens het FD heeft hij 373 miljoen euro geboden voor het belang van partner Sanoma van 67 procent.

Met die overname zou De Mol meer zeggenschap kunnen krijgen over de zender. De relatie tussen beide partijen zou tot nu toe erg moeizaam zijn geweest, weet het FD. Er zou de afgelopen jaren te weinig zijn geïnvesteerd in de ontwikkeling van digitale activiteiten en Sanoma stuurt aan om integratie met uitgeefactiviteiten. Daarvan is tot dusverre weinig terechtgekomen.

Kort geleden lekte nog een voorstel uit dat SBS een gokzender wil beginnen zodra dit is toegestaan. De Tweede Kamer is daar fel op tegen.

De Mol en SBS kochten in het voorjaar van 2011 de Nederlandse SBS-zenders SBS6, Net5 en Veronica plus Veronica Magazine voor ruim één miljard euro van het Duitse tv-concern ProSiebenSat.1. De brutowinst over 2013 zou uitkomen op 21 miljoen. De Mol biedt dus 25 keer de brutowinst. Bij ABN Amro zou er ‘sterke interesse’ zijn om de deal te financieren, meldt het FD.

SBS schijnt echter nog niet op het voorstel te hebben gereageerd. Dat moest voor afgelopen maandag. Topman Harri-Pekka Kaukonen van Sanoma had eerder verklaard de zender niet te willen verkopen. Dat heeft het bedrijf vanochtend ook nog eens tegenover het ANP bevestigd.

Mocht de overname toch nog doorgaan, dan zou het de tweede keer zijn dat De Mol zich waagt aan de exploitatie van een eigen zender. In augustus 2005 probeerde de producent het al eens met Talpa, waarvoor de voetbalrechten van de Eredivisie van het Nederlands voetbal werden gekocht. De kijkcijfers bleven echter achter bij de verwachtingen en uiteindelijk verkocht De Mol de programma’s aan RTL in ruil voor een belang van 26,3 procent in RTL Nederland.

De Mol wil SBS begin volgend jaar gebruiken voor de groots opgezette realityshow Utopia, die in januari dagelijks op de buis komt vanaf een voormalige asielzoekerscentrum in Bussum. Het tv-formaat moet even succesvol worden als Big Brother ruim dertien jaar geleden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond