Deel dit artikel
-

Mobiele reclamebudgetten verdubbelen, tot bijna niets

De mediabestedingen op mobiel (display) groeien fors, maar zijn vooralsnog een druppel op een gloeiende plaat: 1 procent van de online budgetten.

Dat laat een inventarisatie van het Bundesverbands Digitale Wirtschaft (BvDW) zien, een grote digitale brancheorganisatie in Duitsland. De cijfers worden onder meer betrokken van Axel Springer, G+J, IP Deutschland, United Internet en YOC.

Adverteerders gaven in de eerste zes maanden voor 23 miljoen euro uit aan display reclame op het mobiele web en in applicaties. Dat is driekwart meer dan een jaar geleden. En de vooruitzichten zijn, dat er dit jaar voor zo’n zestig miljoen via mobiele kanalen zal worden besteed.

In dit onderzoek is enkel gekeken naar displayreclame, niet naar zaken als tekstadvertenties bij Google, e-mail of socialmedia.

Dat is veel geld in absolute zin, maar verhoudingsgewijs stelt mobiele reclame niets voor. Hetzelfde BvDW rekent voor dat adverteerders dit jaar voor 6,4 miljard euro uitgeven bij alle digitale mediakanalen in Duitsland. Bij het mobiele kanaal wordt dus nog geen procent van die budgetten verspijkerd.

Er wordt gemiddeld nu zo’n vijf miljoen euro via mobiele sites en apps uitgegeven om commerciële boodschappen te verspreiden:

Automerken, telecombedrijven en zakelijke en financiële dienstverleners zijn de grootste adverteerders in dit kleine commerciële hoekje van internet.

Wanneer de maatstaven van het BvDW voor Nederland zouden gelden, geven adverteerders hier dit jaar tussen de tien en hooguit twintig miljoen euro (bruto) uit aan mobiele reclame. Daar staat tegenover dat wellicht de helft van de consumenten over een smartphone beschikt en op mobiel internet kan.

In Duistland gaat dit jaar zo’n 22 procent van alle mediabudgetten naar online, enkel tv krijgt meer binnenrollende euro’s van adverteerders te verwerken.

Foto: Dan Moyle (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

s. bukman

Dit is ook het duidelijke probleem van bijvoorbeeld een facebook! Ze zullen die cijfers naar de investeerders toch moeten verbeteren, zolang iedereen mobiel blijft wordt dat lastig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond