Deel dit artikel
-

Moestuintje 2.0

Ook in mijn huis hebben we geprobeerd de AH-moestuintjes aan de praat te krijgen. Tevergeefs, de helft was uitgedroogd, de rest beschimmeld of kwam gewoon niet opzetten. Misschien was het anders afgelopen als we Planty hadden gebruikt.

Deze ‘slimme’ bloempot is een nieuw project van het Koreaanse n.thing.  In 2013 heb ik reeds een werkende set-up gezien, maar sinds een paar dagen is er dan nu ook een uiteindelijk product (althans, als via Kickstarter genoeg geld binnenkomt). Planty maakt via Wi-Fi onderdeel uit van je thuisnetwerk. In combinatie met de iOS-app Life kun je niet alleen de bodem, vochtigheid, temperatuur en omgevingslicht controleren, maar ook aanpassen en al deze data opslaan en gebruiken in combinatie met andere diensten en producten. Als bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur te laag is, krijg je een melding via de app en kun je deze handmatig hoger zetten.

Het wordt interessanter als je van een afstand hier ook invloed op kan hebben. Via Nest of Evo Home kun je natuurlijk ook de temperatuur verhogen, maar dit is ook te automatiseren. Zo kun je bij een melding van te weinig licht automatisch een WiFi-stekkerdoos activeren en een sterke lamp boven de pot aanzetten.

Zelfs bij een melding van te weinig water, kun je op een afstand hier op reageren of een macro laten starten. Planty heeft een ingebouwd waterreservoir die op elke gewenste manier open kan worden gezet om de aarde te bevochtigen via een kleine ingebouwde waterpomp.

Voor het uitlezen van alle gegevens, zijn er drie sensoren aanwezig: licht-, vochtigheid- en temperatuursensor. Naast een led-indicator, is er ook nog een usb-aansluiting om volgens de website van n.thing, de pot op te laden. Er wordt alleen nergens melding gemaakt van een accugebruiksduur en capaciteit.

Via de app kun je niet alleen meldingen krijgen van de plant, maar ook berichten die van belang kunnen zijn, zoals het weer. Alle extra handelingen, bijvoorbeeld het vervangen van de aarde of het toedienen van muziek (!), zijn op te slaan in een log, inclusief de mogelijkheid om foto’s toe te voegen en dit alles te delen via social media.

Planty is net gestart op Kickstarter en zal uiteindelijk 150 dollar gaan kosten. Redelijk prijzig als je een moestuintje van 20 plantjes wilt opzetten.

Deel dit bericht

1 Reactie

gunter

Die AH-moestuintjes doen het hier prima Sander! Allemaal.
‘Hier’ is wel wat zuidelijker, België 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond