Deel dit artikel
-

Strijd spelcomputers gaat volgende ronde in

Sony lanceert vandaag de vierde PlayStation op de Noord-Amerikaans markt, en op 29 november zal de spelcomputer ook in Nederland te koop zijn. Daarmee heeft Sony heel even het rijk voor zich alleen, want de XBox One van rivaal Microsoft laat hier nog even op zich wachten.

In de VS gaat de strijd wel meteen van start als op 22 november ook de XBox One beschikbaar komt. Maar Sony is er klaar voor: er zijn meteen 22 nieuwe games naast apps voor videodiensten Hulu en Netflix, waarmee Sony een nieuw publiek hoopt aan te boren. Bovendien is de PlayStation met vierhonderd dollar ongeveer honderd dollar goedkoper dan de XBox One.

Er is lang op gewacht. De PlayStation 3 verscheen alweer zeven jaar geleden en in die tussentijd is de gamingmarkt volledig veranderd. De klassieke spelcomputer heeft concurrentie gekregen van tablets en cloud gaming, waarbij games naar de huiskamer worden gestreamed. Toch is de PS4 weer tot tien keer krachtiger dan zijn voorganger.

Er zijn grote verschillen tussen de spelcomputers van Sony en Microsoft. Microsoft legt de nadruk veel meer op entertainment met tal van apps (ESPN, Fox Now, HBO Go) die echter alleen te gebruiken zijn met een premiumabonnement van zestig dollar per jaar. Microsoft gaat ook speciale televisieprogramma’s maken voor zijn spelcomputer.

Onderzoeker Harding-Rolls houdt rekening met een overwinning voor  Sony: die verkoopt er volgend jaar 2,4 miljoen tegen 2,2 miljoen voor Microsofts spelcomputer. In 2017 zouden er zo’n 49 miljoen verkochte exemplaren voor de PlayStation 4 verkocht moeten zijn en 38 miljoen exemplaren van de XBox One. Sony zelf houdt rekening met drie miljoen stuks.

De XBox One wordt in Nederland pas rond april 2014 verwacht.

Morgen op Emerce.nl: Cloudgaming vervangt aloude spelcomputer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond