Deel dit artikel
-

TMG krijgt geen schadevergoeding voor het niet mogen publiceren van programmagegevens

TMG Groep krijgt geen schadevergoeding voor het jarenlang niet mogen publiceren van programmagegevens. Het krantenconcern heeft de bodemprocedure bij de rechtbank Den Haag gisteren verloren.

TMG had ooit grootste plannen met de programmagegevens van de publieke omroepen: een eigen tv-gids op papier bijvoorbeeld, maar er lagen ook digitale mogelijkheden. Het realiseren van die plannen bleek niet zo makkelijk: De Telegraaf mocht wel dagelijkse overzichten publiceren, maar geen weekoverzicht. Er moesten diverse rechtszaken tegen omroepen over de publicatie van de programmagegevens worden gevoerd. TMG verloor ze op basis van een bepaling in de Nederlandse Auteurswet.

Uiteindelijk bevestigde een arrest van het Europese Hof van Justitie dat de Nederlandse regels over het gebruik van de gegevens in strijd waren met hogere regelgeving, namelijk de zogenoemde Europese databankrichtlijn. TMG meende dat de Staat deze richtlijn niet goed heeft ingevoerd en wilde daarom een schadevergoeding afdwingen van de Staat.

Men beriep zich daarbij onder meer op het zogenoemde El Cheapo-arrest. De Telegraaf exploiteerde ooit de zoekmachine El Cheapo die onder meer de databank van de NVM doorzocht en linkte naar deze site. NVM achtte dit gebruik een inbreuk op haar databankenrecht.

De rechtbank verwierp gisteren de eisen van TMG, omdat de Staat zich kan beroepen op verjaring. In de wet staat dat de termijn van verjaring voor dit soort rechtszaken vijf jaar is. Het mediabedrijf heeft bepleit dat een beroep van de Staat op die verjaringstermijn niet redelijk is. TMG zegt dat ze er jarenlang van uitging dat het gezien de eerdere rechtszaken zinloos was een rechtszaak te beginnen over de mogelijk onjuiste invoering van Europese regels in Nederland.

Volgens de rechtbank heeft TMG ten onrechte die conclusie getrokken. Het bedrijf had dit wel degelijk bij de rechter ter discussie kunnen stellen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond