Deel dit artikel
-

Twee jaar ploeteren, ineens een hit

Vorige maand nog kwam hij in het nieuws toen hij KPN van een blokkade beschuldigde, gisteren lichtte Hans Osnabrugge op het congres van Telecompaper in Laren het succes van zijn belapp RingCredible toe.

Goedkoop bellen vanuit verschillende landen naar andere landen, dat is in een notedop wat RingCredible behelst, een Android- en iOS-app die inmiddels bijna een half miljoen gebruikers heeft en ook als white label gretig aftrek vindt: Simple Mobile, Scarlet in Zuid-Amerika en Yelo hebben hun eigen versie van de bel-app. Binnenkort komen daar twee (niet nader genoemde) Nederlandse merken bij.

Van de half miljoen gebruikers komt een groot deel uit Noord-Amerika en Nederland. Vooral de laatste maanden gaat het crescendo, althans volgens een grafiek die Osnabrugge gisteren op het scherm toverde.

Maar het had weinig gescheeld of RingCredible had niet meer bestaan. Osnabrugge, ooit bankier bij Rabobank Amstel & Vecht, rook kansen toen hij ontdekte hoeveel lucht er in de (uitgaande) tarieven van Skype zat. Dat kon beter, en vooral goedkoper.

De eerste fout was de naam van zijn bedrijf Roaming Bestaat Niet, zo vertelde Osnabrugge gisteren openhartig. “In 2010 kon je zakelijke gebruikers wel vertellen dat zij met een app heel goedkoop in het buitenland konden bellen, maar in die tijd werden door bedrijven nog grotendeels Nokia’s en BlackBerry’s gebruikt. Zonder apps dus.”

Dan maar de consumentenmarkt op onder de noemer Jugo. “Vreselijk naam, die ik niet zelf bedacht hebt. Ik heb voor een dikke ton radioreclame ingekocht. Dat leidde tot dertigduizend bezoeken naar de website, maar mede door het ingewikkelde aanmeldingsproces tot slechts honderd concrete aanmeldingen.”

Vorig jaar dreigden de investeerders de stekker eruit te trekken. Nog eenmaal vroeg Osnabrugge hen om tienduizend euro de man te investeren. Er kwam een nieuwe naam en een ‘single purpose app’, waaruit alles wat niet ter zake deed zoals chat werd gesloopt. En inmiddels wordt ook de zakelijke markt weer benaderd. “Wij richten ons nu puur op uitgaand bellen naar vaste en mobiele nummers, in een goede kwaliteit, die niet afhankelijk is van bandbreedte.”

En met de belofte dat RingCredible goedkoper is dan Skype wist Osnabrugge eindelijk klanten te lokken. Zowel bellers als bedrijven die de app zelf willen exploiteren.

De ruzie die enkele weken geleden nog breed werd uitgemeten in de Telegraaf over een vermeende blokkade door KPN die voor veel omzetverlies zou hebben geleid, kwam gisteren niet meer ter sprake. Waarschijnlijk omdat Osnabrugge sprak voor een zaal vol vertegenwoordigers van KPN, T-Mobile en Vodafone. Hij lijkt hen namelijk ook als klant te willen. “Ik twijfel er niet aan of providers komen zelf met dit soort oplossingen.” En laat Osnabrugge nou net zelf een mooie white label-oplossing te hebben.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond