Deel dit artikel
-

WhatsApp wordt primair communicatiemiddel in Nederland

WhatsApp raakt steeds meer ingeburgerd als primair communicatiekanaal tussen Nederlanders. Een groeiende groep geeft de voorkeur aan het gebruik van een berichtendienst zoals WhatsApp om afspraken te maken, iets door te geven of zelfs om de relatie te beëindigen. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

Telecompaper constateert dat de Nederlandse samenleving meer en meer aan het digitaliseren is. Zo gaf vorig jaar drie procent van alle Nederlanders aan WhatsApp te zullen gebruiken op het moment dat een relatie beëindigd moet worden. Dit jaar is dat al gestegen naar acht procent.

Nederlanders blijken het prettig te vinden om ‘verplichtingen’ of ‘sociaal wenselijke uitingen’ via WhatsApp plaats te laten vinden. Het overbrengen van felicitaties voor bijvoorbeeld een verjaardag vindt ondertussen even vaak via WhatsApp plaats als dat er wordt gebeld.

Vorig jaar gaf nog 36 procent van alle Nederlanders aan te bellen om felicitaties over te brengen en werd WhatsApp door 24 procent van de Nederlanders als voorkeur opgegeven om iemand te feliciteren.

Hoewel sociale media steeds meer gebruikt worden om met elkaar te communiceren, tonen Nederlanders betrokkenheid bij voorkeur via de telefoon. 62 procent van alle Nederlanders maakt een afspraak bij voorkeur telefonisch. 51 procent van alle Nederlanders belt liever om te vragen hoe bijvoorbeeld een tentamen of sollicitatie is gegaan, tegen 38 procent via WhatsApp.

Vrouwen gebruiken opmerkelijk vaker WhatsApp in de meeste situaties. Zo brengt 35 procent van alle vrouwen bij voorkeur felicitaties over via WhatsApp tegenover 29 procent van alle mannen. Datzelfde geldt voor afspraken met vrienden. Tenslotte informeren vrouwen aanzienlijk vaker via WhatsApp naar belangrijke gebeurtenissen dan mannen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond