Industry Wire

2013 zorgde voor grote veranderingen op het gebied van malware

Voor FireEye (NASDAQ: FEYE), ontwikkelaar van een virtueel beveiligingsplatform dat organisaties real-time bescherming biedt tegen de nieuwste cyberaanvallen, stond 2013 in het teken van technologische ontwikkelingen en doorbraken op het gebied van malware. FireEye heeft het afgelopen jaar veel op malware-gebaseerde spionagecampagnes ontdekt. Het rapport over Poison Ivy, de opsporing van een cyber arms dealer en het blootleggen van Operation Ke3chang zijn hiervan slechts enkele voorbeelden.

Trends in focus
Gerichte malware-aanvallen focussen zich meestal op diefstal van intellectueel eigendom binnen specifieke industrieën. Afgelopen jaar leek de focus echter ergens anders te liggen. In 2013 waren er veel aanvallen met een politieke motivatie en aanvallen die gerelateerd waren aan geschillen tussen twee of meerdere landen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spionage en militaire conflicten.

Trends in techniek
Na een gerichte malware-aanval wordt vaak gespeculeerd over hoe geraffineerd de techniek van de gebruikte malware is. Echter, de kleinste verandering van bestaande malware kan vaak al genoeg zijn om detectie te voorkomen. Varianten van gewone, veel voorkomende en eenvoudig verkrijgbare malware werden het afgelopen jaar steeds vaker teruggevonden in de payload van zeer geavanceerde zero-day aanvallen. Zero-days zijn het afgelopen jaar veel gebruikt bij gerichte cyberaanvallen.

Threat Actors
Het met zekerheid kunnen zeggen wie er achter een aanval zit, is erg lastig. Daarnaast heeft de term threat actor meerdere betekenissen. De term wordt bijvoorbeeld gebruikt om te verwijzen naar een land, maar ook naar malware-ontwikkelaars of command-and-control (CnC) operators. Het afgelopen jaar kwamen hier cyber arms dealers en cyber hitmen bij. Dit heeft het landschap verder gecompliceerd.

Bekijk hier enkele van de belangrijkste onderzoeken en ontdekkingen op het gebied van zero-days, APT’s, threat actors en politiek gerelateerde aanvallen van FireEye van het afgelopen jaar.

Over FireEye Inc.
FireEye heeft een gespecialiseerd, virtueel beveiligingsplatform ontwikkeld, dat real-time beveiliging biedt voor bedrijven en overheden tegen de nieuwste vormen van cyberaanvallen. Deze aanvallen worden steeds geavanceerder en omzeilen steeds vaker traditionele, op signatures gebaseerde beveiliging, zoals next-generation firewalls, IPS, antivirus en gateways. Het FireEye-Threat Prevention Platform biedt een dynamische real-time bescherming tegen deze nieuwe bedreigingen zonder gebruik te maken van signatures en beschermt organisaties gedurende verschillende fasen van een aanval tegen de belangrijkste bronnen van dreiging: mobiel, web, e-mail en bestanden. Een virtual execution engine vormt de basis van dit FireEye-platform en is aangevuld met dynamische en real-time informatie over bedreigingen om aanvallen tijdig te identificeren en te stoppen. FireEye heeft ruim 1.100 klanten in meer dan 40 landen, waaronder ruim 100 organisaties uit de Fortune 500.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht