Industry Wire

Geplaatst door Radboud Universiteit

CLARIN Young Scientist Award voor Maarten van Gompel

De CLARIN Young Scientist Award is toegekend aan Maarten van Gompel van de Radboud Universiteit voor zijn baanbrekende werk als programmeur en onderzoeker aan twee digitale systemen die belangrijk zijn voor nieuwe vormen van geesteswetenschappelijk onderzoek.

Het doel van het CLARIN-project is bestaande digitale bestanden, en de tools om ze te gebruiken, zo goed zichtbaar en toegankelijk maken dat onderzoekers in de geesteswetenschappen er nieuw onderzoek mee kunnen doen.

FoLiA en CLAM

Van Gompel werkte mee aan twee digitale systemen die een rol spelen in CLARIN. FoLiA is een flexibel standaardformaat voor geannoteerde corpora dat voor een groot en groeiend aantal data gebruikt wordt, zowel binnen als buiten CLARIN. Een voorbeeld van zo’n corpus is Nederlab, een webomgeving voor onderzoekers en studenten die zich bezighouden met historische ontwikkelingen in de Nederlandse taal, literatuur, en cultuur.

CLAM (Computational Linguistics Application Mediator) is een hulpmiddel om snel van een bestaand tool een krachtige ‘RESTful webservice’ te maken. Het wordt voor veel taal- en spraaktechnologietools gebruikt.

Begaafd programmeur en onderzoeker

Van Gompel werd door Hans Bennis van het Meertens instituut en Walter Daelemans van de Universiteit van Antwerpen voorgedragen.  Zij roemen hem als een ‘begaafd programmeur en onderzoeker’ en de tools die hij ontwikkeld heeft liggen volgens hen ‘aan de basis van nieuwe ontwikkelingen’. Ook Antal van den Bosch, hoogleraar taaltechnologie aan de Radboud Universiteit spreekt lovende woorden. ‘Maarten is een getalenteerde programmeur en een voorvechter voor open source software. Zijn software is in groeiende mate populair bij veel collega-onderzoekers.’

De uitreiking vond plaats op de jaarlijkse CLARIN Conferentie in Wrocław, Polen. De CLARIN Young Scientist Award is ingesteld in 2014 en wordt jaarlijks toegekend aan een excellente jonge wetenschapper of ingenieur als erkenning voor grote bijdragen op het gebied van het bouwen van taalbronnen, het ontwikkelen van tools en het delen van kennis. Naast de eer omvat de prijs een certificaat en cashbedrag van €500. Kijk voor meer informatie hier

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht