Industry Wire

Geplaatst door VPRO

Internationale White Spots App brengt offline wereld in kaart

We zijn tot in de slaapkamer verbonden met het internet. Het is de ambitie van bedrijven als Google en Facebook om de hele wereld te verbinden, zodat we altijd en overal online zijn. In Sri Lanka laat Google deze maand luchtballonnen op, die de eilandstaat van gratis wifi voorzien. Op de grond communiceren steeds meer apparaten met elkaar via het Internet-of-Things. We worden ‘glazen burgers’ in een doorzichtig huis, levenslang aan een draadloos infuus en via smartphones permanent te volgen. Wat betekent die verschuiving naar honderd procent digitale dekking van de hele planeet?

Een kleine maar groeiende groep mensen neemt afscheid van het altijd verbonden zijn en onderzoekt manieren om zelf de regie te behouden. Wat kunnen we van hen leren over leven in de digitale tijd?

Wie behoefte heeft aan signaalvrije plekken, kan met unieke White Spots App afreizen naar de offline wereld. De app (design: Richard Vijgen) combineert datasets van alle mobiele telefoonnetwerken wereldwijd in één nieuwe wereldkaart. De netwerk scanner visualiseert de onzichtbare electromagnetische wolk en biedt een uitweg ‘van de hotspots naar de white spots’. De routeplanner wijst de weg naar de dichtstbijzijnde plek zonder mobiel bereik of internet. Daarnaast kan de gebruiker het leven offline verkennen in 2 Virtual Reality (VR) verhalen, 4 fotoreportages en 22 korte video’s.

In de bijbehorende uitzending Offline als luxe van VPRO Tegenlicht, die aanstaande zondag 8 mei wordt uitgezonden, reist documentairemaker Bregtje van der Haak aan de hand van deze app langs mensen die zelf de regie willen houden over hun contact met smartphone- en wifisignalen en waar nodig beperken. In Brazilië is een biermerk dat adverteert met een bier-cooler die het signaal van smartphones blokkeert. Hoogleraar Sherry Turkle pleit voor ‘heilige plekken’ zonder wifi en bereik of dekking om oogcontact weer een kans te geven. We kunnen in dit opzicht ook iets leren van de Amish, een christelijke gemeenschap in Indiana (VS) die nieuwe technologie alleen toelaat na rijp beraad en altijd aanpast aan de eigen waarden.

Het wereldomspannende digitale netwerk heeft ook gevolgen voor de democratie en de rechtsstaat. Bestuurskundige Paul Frissen pleit voor het ‘recht op duisternis’ in een wereld waarin alles transparant wordt en algoritmes onze gedachten kunnen lezen. Voor Evgeny Morozov is de grote vraag hoe we zeggenschap krijgen over onze data en de digitale infrastructuur. Kunnen wij de netwerken naar onze hand zetten of gaan zij op de loop met ons?

VPRO – White Spots App met Virtual Reality (Engelstalig)

Preview van de White Spots App: www.white-spots.net

Download de White Spots App voor iOS en Android gratis vanaf 4 mei 2016.

Lancering: dinsdag 3 mei 2016 om 20.00 uur tijdens de Tegenlicht MeetUp in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam

De White Spots App wordt in samenwerking met internationale partners uitgerold in tien landen.

De White Spots App wordt mede mogelijk gemaakt door Mediafonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en SIDN fonds.

VPRO Tegenlicht: Offline als luxe

VPRO Tegenlicht: Offline als luxe, uitzending: zondag 8 mei 2016 om 21.05 uur bij de VPRO op NPO 2 met onder anderen Evgeny Morozov (auteur van o.a. ‘The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom’), Sherry Turkle (hoogleraar MIT en auteur van ‘Reclaiming Conversation’), Paul Frissen (hoogleraar bestuurskunde Universiteit van Tilburg, auteur van De Laatste Staat) en Birgitta Jónsdóttir (hacker & parlementslid IJsland).

Voor meer informatie, biografieën van hoofdpersonen en bijlagen bij de VPRO Tegenlicht afleveringen, zie: vpro.nl/tegenlicht

Regie VPRO Tegenlicht & VR: Bregtje van der Haak

Design White Spots App: Richard Vijgen

Fotografie: Jacqueline Hassink

Producent White Spots app: VPRO Digitaal

White Spots – A Journey to the Edge of the Internet is een internationaal transmedia project van kunstenaar/fotograaf Jacqueline Hassink, informatie-ontwerper Richard Vijgen en documentairemaker Bregtje van der Haak. Het project loopt tot december 2017 en omvat naast de White Spots app en de VPRO Tegenlicht-uitzending onder meer een boek van kunstenaar Jacqueline Hassink (uitgever Hatje Cantz / design Irma Boom), een documentairefilm (Conijn Film/VPRO) en een presentatie (Het Nieuwe Instituut/Paradox).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht