Industry Wire

Geplaatst door Europees Octrooibureau (EOB)

Nederlander genomineerd voor publieksprijs European Inventor Award

LISSABON, 20160503 — Als het Europees Octrooibureau (EOB) op 9 juni de European Inventor Award 2016 uitreikt in Lissabon, wordt onder de 15 finalisten ook de winnaar van de publieksprijs uitgeroepen. De prijzen in de vijf categorieën “Industrie”, “Midden- en kleinbedrijf (MKB)”, “Onderzoek”, “Niet-Europese landen” en “Lifetime Achievement” worden door een internationale jury uitgereikt, maar bij de publieksprijs telt alleen de mening van het publiek: op de homepage van het Europees Octrooibureau en de Facebookpagina van het EOB kan t/m 31 mei op de favoriete uitvinder worden gestemd.

Elke stem telt en meedoen is heel eenvoudig: alle verkiesbare uitvinders en hun innovaties worden op www.epo.org en www.facebook.com/europeanpatentoffice met tekst-, beeld- en videomateriaal gepresenteerd. Iedereen kan met één klik tot het einde van de verkiezing één keer per dag op zijn favoriete uitvinder stemmen. Alle deelnemers doen daarnaast automatisch mee aan een wedstrijd en maken zo kans om zelf een prijs te winnen.

Vijftien uitvinders in de race voor de publieksprijs
In de categorie “Industrie” hopen de volgende uitvinders er met de publieksprijs vandoor te kunnen gaan: de Italiaanse levensmiddelenchemici Virna Cerne en Ombretta Polenghi voor het uitvinden van een glutenvervanger van maïs, het team van de Duitsers Bernhard Gleich en Jürgen Weizenecker voor beeldvormingstechnologie (MPI) op basis van magneten en het Belgisch-Franse team van Joan Daemen en Pierre-Yvan Liardet voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van een veilige versleuteling van smartcards.

In de categorie “Midden- en kleinbedrijf (MKB)” dingen de volgende uitvinders mee voor de publieksprijs: de Denen Tue Johannessen, Ulrich Quaade, Claus Hviid Christensen en Jens Kehlet Nørskov voor de opslag van ammoniak ten behoeve van de NOx-verlaging bij onder andere dieselmotoren, de Franse hematologe Helen Lee voor de ontwikkeling van een hiv-diagnosekit voor ontwikkelingslanden en de Litouwer Arminas Ragauskas voor het uitvinden van een veilige hersendrukmeting via ultrasone golven.

In de categorie “Onderzoek” zijn de volgende uitvinders in de race voor de publieksprijs: de Fransman Alim-Louis Benabid die een baanbrekende methode voor de behandeling van Parkinson heeft ontwikkeld, het Portugese stel Elvira Fortunato en Rodrigo Martins voor transistors van papier en de Tsjech Miroslav Sedláček voor het uitvinden van een turbine die voor de stroomopwekking gebruikmaakt van de energie van langzaam stromend water.

In de categorie “Levenswerk” maken de volgende uitvinders kans op de publieksprijs: de gerenommeerde Franse cardioloog Alain Carpentier voor het eerste autonome kunsthart dat volledig kan worden geïmplanteerd, de Zweed Tore Curstedt, die het meest verkochte en meest effectieve medicijn ter wereld tegen het ademnoodsyndroom (RDS) bij vroeggeborenen heeft ontwikkeld en de Nederlandse autoingenieur Anton van Zanten, die bij het Duitse bedrijf Robert Bosch GmbH de elektronische stabiliteitscontrole (ESC) voor voertuigen ontwikkelde.

In de categorie “Niet-Europese landen” kun je op een van de volgende uitvinders stemmen: de Amerikaan Hugh Herr voor bionische beenprotheses, de Amerikaan Robert Langer voor het uitvinden van anti-kankermedicijnen die in capsules van biologisch afbreekbaar kunststof zijn verpakt en de Indiër Arogyaswami Paulraj die met zijn team aan de universiteit van Stanford een snelle draadloze verbinding heeft ontwikkeld waarmee grote hoeveelheden gegevens via frequenties met een beperkte bandbreedte kunnen worden verzonden.

Meer informatie over de publieksprijs en de verkiezing is te vinden op:
http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/popular-prize_de.html
https://www.facebook.com/europeanpatentoffice

Over de European Inventor Award
De European Inventor Award is de belangrijkste Europese prijs voor innovaties. Deze prijs wordt sinds 2006 elk jaar uitgereikt door het Europees Octrooibureau (EOB). Met deze prijs worden individuele uitvinders en teams van uitvinders onderscheiden die met hun ontwikkelingen een bijdrage leveren aan het vinden van technische antwoorden op de grootste uitdagingen van onze tijd. Een jury van internationale en prominente leden bepaalt in hoeverre deze uitvinders met hun werk hebben bijgedragen aan maatschappelijke vooruitgang, het creëren van nieuwe banen en de welvaart in Europa. Dit jaar vindt op 9 juni de 11e prijsuitreiking plaats in Lissabon. Ook de mening van het publiek wordt gevraagd: iedereen kan t/m 31 mei op de website van het EOB een van de 15 finalisten kiezen als winnaar van de publieksprijs.

Over het EOB
Het Europees Octrooibureau (EOB) is met ongeveer 7.000 medewerkers een van de grootste Europese openbare diensten. Het hoofdkantoor is in München gevestigd en het bureau heeft ook vestigingen in Berlijn, Brussel, Den Haag en Wenen. Het EOB werd opgericht om de samenwerking van Europese landen op het gebied van octrooiering te bevorderen. Via de centrale toekenningsprocedure van het EOB kunnen uitvinders octrooibescherming in tot wel 38 EOB-lidstaten tegelijk aanvragen. Het EOB is daarnaast de belangrijkste instantie ter wereld voor het opsporen van octrooien en octrooi-informatie.

Media-informatie
Meer informatie, foto’s en video’s over de European Inventor Award 2016 vindt u in de mediatheek. Gebruikers van een smart-tv kunnen het gala op 9 juni live volgen via Innovation TV.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht