Industry Wire

Geplaatst door Tweakers

Nederlander ongemakkelijk bij afgeven metadata telefoongesprekken en chatberichten

Amsterdam, 30 september 2016 – Ruim twee derde van de Nederlanders voelt zich ongemakkelijk bij het delen van metadata over communicatie, zoals met wie je communiceert en wanneer dit gebeurt. Ook bij het delen van andere informatie, zoals koopgedrag, surfgedrag en locatiegegevens, voelt een meerderheid van de Nederlanders zich niet comfortabel. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van technologiewebsite Tweakers.

Iets meer dan zeventig procent van de ondervraagden geeft aan zich niet comfortabel te voelen bij het feit dat metadata over communicatie, zoals telefoongesprekken of chatberichten, worden verzameld. Het verzamelen van dit soort metadata kwam onlangs in het nieuws toen WhatsApp aangaf meer data te gaan delen met moederbedrijf Facebook, onder meer om betere advertenties te kunnen tonen op het sociale netwerk. Hoewel gebruikers er via een zogeheten opt out voor kunnen kiezen om hier niet aan mee te werken, blijft ook in dat geval een deel van de metadata over hun communicatie bewaard.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van technologiewebsite Tweakers in het kader van zijn achttienjarig jubileum. Daarbij wilde Tweakers bekijken hoe de relatie tussen mensen en technologie er anno 2016 uitziet.

Over de toekomst van technologie is men overwegend positief. Zo ziet bijna veertig procent van de ondervraagden de zelfrijdende auto als een goede ontwikkeling, omdat verwacht wordt dat deze het aantal ongelukken en files zal terugdringen. De grofweg vijfentwintig procent die niet op een zelfrijdende auto zit te wachten, geeft aan dat het uit handen geven van controle nog een struikelblok is.

Ook voor het toepassen van meer technologie voor de persoonlijke gezondheid (e-health) zijn er meer voor- dan tegenstanders, waarbij de mogelijkheid om de eigen gezondheid in kaart te brengen aan de hand van verschillende gadgets, zoals een fitnesstracker, als een goede stap wordt gezien. Wel geeft bijna driekwart van de respondenten aan dat wenselijk is om de ethiek van toekomstige ontwikkelingen te waarborgen in wetten en regels.

De toegenomen invloed van technologie in ons leven leidt ook tot frustratie. Zo geeft iets meer dan zeventig procent van de respondenten aan het gevoel te hebben dat technologische ontwikkelingen soms niet bij te benen zijn. Tot de grootste frustraties behoren verder het snel leeglopen van accu’s van mobiele elektronica, en de daaraan verwante jungle aan laders en kabels die tegenwoordig in een gemiddeld huishouden aanwezig zijn.

Tweakers vindt het interessant om te zien dat de Nederlander enerzijds positief lijkt te denken over nieuwe ontwikkelingen als e-health, zelfrijdende auto’s en steeds slimmer wordende computers, maar zich anderzijds ongemakkelijk voelt bij het vrijgeven van de gebruikersdata die nodig is om dat soort systemen goed te laten functioneren.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht