-

[Podcast] Doorzetters met Benji Beesemer: ‘Alles was klaar en toen viel de fabriek stil’

Hoe Benji Beesemer van een miljoenverlies groeide naar volledige controle over zijn productie-imperium.

“Een miljoen opblaasbare kroontjes. Alles lag klaar: de stoffen, de mensen, de planning. En toen verhoogde de Chinese fabriek ineens de prijs met dertig procent. Binnen een week viel alles stil”: voor Benji Beesemer (37), oprichter van BC Branding en Plural Pleasure, werd dit moment het dramatische keerpunt in zijn carrière als ondernemer. “We moesten alles invliegen, op eigen kosten”, zegt hij, “het ging om meer dan anderhalf miljoen euro”.

Vertrouwen als fundament en valkuil

BC Branding is een in China opererend productiebedrijf met drie eigen fabrieken in onder meer Guangzhou en Shanghai. Vanuit Amsterdam levert Beesemer onder meer kleding, accessoires en tassen aan grote Europese modeketens als Zara, Armani en KLM. Alles begon ooit met mondelinge deals en vertrouwen. Dat vertrouwen werd op een dag zijn grootste risico. “We werkten toen nog met partnerfabrieken”, legt hij uit: “alles was mondeling bevestigd, zoals in de fashionbranche gebruikelijk is. Maar die dertig procent prijsverhoging zette alles op losse schroeven. De fabriek werd ineens onbereikbaar. Toen we mensen stuurden om polshoogte te nemen, bleek het gebouw leeg”.

Het zou de eerste én laatste keer zijn dat Beesemer zo’n risico nam. De financiële schade was aanzienlijk, maar de reputatieschade en juridische dreiging waren groter: “Er waren al marketingcampagnes opgetuigd. Producten waren beloofd. Het niet nakomen zou claims van klanten kunnen opleveren waar we echt aan onderdoor konden gaan”.

Van chaos naar controle

Om de situatie te redden, verspreidde hij de productie over bevriende fabrieken en liet hij de volledige order per vliegtuig leveren: “De containers zouden veel goedkoper zijn geweest, maar dat was geen optie meer. Alles moest op tijd de deur uit”. De les was onverbiddelijk. Vanaf dat moment besloot Beesemer alleen nog te werken met fabrieken in eigen beheer: “We zijn eerst gestart met joint ventures, maar inmiddels zijn alle fabrieken volledig eigendom. We doen niets meer zonder directe controle”.

Zijn familie, met diepe wortels in de textiel, speelt daarbij een rol: “Mijn vader begon veertig jaar geleden met produceren in China. Hij woont er nog steeds. Zonder familie op locatie lukt dit niet”. BC Branding groeide uit tot een onderneming die miljoenen stuks per jaar produceert. De drie fabrieken tellen samen ruim tweeduizend medewerkers: “We zitten dicht op het proces. Elk detail, van grondstof tot eindproduct, wordt gecontroleerd. Dat is het verschil tussen een betrouwbaar merk en een dropship-huls”.

Niet alleen productie, ook idealen

Naast BC Branding startte Beesemer ook Plural Pleasure, een merk dat seksspeeltjes voor vrouwen produceert met een maatschappelijke missie: het doorbreken van seksuele ongelijkheid: “Het begon toen ik merkte hoeveel schaamte er nog is. We krijgen berichten van vrouwen die het niet mogen kopen van hun man, of die vragen of het neutraal verpakt wordt, omdat het niet bij de buren mag worden afgeleverd”. De marketing is lastig. Sociale media blokkeren berichten en advertenties rond seksuele gezondheid. “Het woord ‘pleasure’ alleen al kan genoeg zijn voor een shadowban. We zijn afhankelijk van brand ambassadors en beurzen”.

Toch loopt het product goed. De instapvibrator Lea werd ontwikkeld met seksuoloog Eveline Stallaart: “We willen geen lege volumehuls verkopen. Geen glimmend speelgoed, maar een stijlvol, stil product dat vrouwen serieus neemt”. Plural Pleasure is kleiner dan BC Branding, maar past in de bredere missie: maatschappelijke impact combineren met duurzame kwaliteit: “We maken het nog te klein, geven het plantje soms te weinig water. Maar het groeit. En het verandert iets”.

Bouwen aan merken, geen etalages

Die focus op kwaliteit trekt ook jonge e-commerce-ondernemers aan: “We helpen dropshippers om echte merken te worden. Veel van hen verkopen zonder voorraad, vanuit lage kwaliteit en kunnen hun bedrijf uiteindelijk niet verkopen. Wij helpen ze bij het professionaliseren van productie, branding en fulfilment. Kwaliteit boven snelle winst”. Volgens Beesemer is het probleem vaak fundamenteel: “Het product is ondermaats. Alles zit in de advertenties en niet in wat je levert. Wij willen langdurige klantrelaties, geen traffic-trucs”.

Daarin zit ook de cultuurclash tussen generaties. Zijn vader – traditioneel, zakelijk, contractueel – vindt het soms lastig schakelen met jonge ondernemers die communiceren via WhatsApp en zonder langetermijnvisie opereren: “Hij vergelijkt ze wel eens met voetballers. Snel succes, weinig basis”.

Terug naar het begin en vooruit

Vandaag de dag draait negentig procent van de productie vanuit eigen fabrieken. BC Branding levert miljoenen stuks, bedient Europa’s grootste modemerken en exporteert steeds meer lokaal binnen China: “Tien jaar geleden was dat ondenkbaar. Nu groeit de middenklasse daar explosief”.

Ook technologie speelt een rol: “In China zijn fabrieken inmiddels deels geautomatiseerd. We krijgen wekelijks updates over nieuwe machines. Lasers, AI-gestuurde patronen, alles om verspilling te minimaliseren”. Toch blijft de menselijke factor cruciaal: “Je moet daar zijn. Aan tafel zitten. Meedoen. Wie denkt dat je China kunt managen vanaf een kantoor in Nederland, gaat onderuit”.

Drie lessen van Benji Beesemer:

  • Bouw alles op controle, niet op vertrouwen – “Mondelinge afspraken zijn in sommige culturen geen garanties. Als het misgaat, ben jij verantwoordelijk.”
  • Ga uit je comfortzone – “Ik haatte netwerkevents. Nu zijn ze cruciaal. Achter elke deur zit een nieuwe kans.”
  • Investeer in kwaliteit, niet in korte klikken – “Volume is tijdelijk. Vertrouwen is schaalbaar.”

Toen hij op eigen kosten een miljoen stuks moest invliegen, leek de ramp compleet. Nu noemt hij het de beste beslissing van zijn carrière: “Pas toen alles stilviel, begreep ik wat ik moest opbouwen”.

Bekijk het interview op YouTube, luister via Spotify, via Apple Podcast, of scan de QR-code.

Over de auteur: Ruud Hendriks is oprichter van de Doorzetters-podcast.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond