-

8 manieren om AI succesvol in te zetten in de marketingstrategie

Kunstmatige intelligentie (AI) zou het belangrijkste aspect moeten zijn van een datastrategie. Dat vindt ten minste meer dan 60 procent van de marketeers, blijkt uit onderzoek van MemSQL. Maar het daadwerkelijk inzetten van AI blijkt een ander verhaal. Hoe kunnen bedrijven het verschil maken? 

Recommendation engines

Richt je op upselling door recommendation engines in te zetten. Recommendation engines zijn gebouwd om te voorspellen wat gebruikers op basis van hun zoektermen verder leuk zouden kunnen vinden, vooral als er veel keuze is. Zij laten gebruikers informatie of inhoud ontdekken die ze anders misschien niet hadden gevonden, wat uiteindelijk leidt tot hogere inkomsten uit meer verkopen. Want naarmate er meer bekend is over een bezoeker, is een steeds betere aanbeveling te doen en daarmee wordt de verkoopkans vergroot.

Zo is meer dan 80 procent van de programma’s die mensen kijken op Netflix door hen ontdekt door de recommendation engine. Hoe dit werkt? Ten eerste verzamelt Netflix alle data van zijn members; wat zij kijken, wat zij vorig jaar keken, maar ook welke series zij na elkaar kijken. Bovendien is er een groep freelance en in house taggers actief, die alle content beoordelen en taggen. Speelt een serie zich af in de ruimte of is de held een politieman? Alles krijgt een tag. Vervolgens worden machine learning algoritmes losgelaten op deze gecombineerde data en worden kijkers opgedeeld in meer dan tweeduizend verschillende ‘smaakgroepen’. De groep waar je bij hoort, bepaalt welke kijkvoorstellen je krijgt.

Forecasting

Goede salesprognoses helpen bedrijven te groeien. Maar voorspellingen worden al jarenlang door mensen gedaan, terwijl emoties een kwartaal kunnen maken of breken. Zonder wetenschap zijn voorspellingen vaak ofwel overdreven optimistisch, ofwel overdreven pessimistisch. AI kan helpen om betere prognoses te maken die alleen gebaseerd zijn op gegevens en feiten. Daardoor zijn deze ook uit te leggen, waardoor te leren valt van eerdere voorspellingen en de volgende prognose alleen maar nauwkeuriger wordt.

Ga aan de slag met ‘churn’

Iedere marketeer weet dat het werven van nieuwe klanten veel duurder is dan het behouden van de huidige klanten. Maar hoe voorkom je dat klanten zich uitschrijven voor je diensten of zelfs kiezen voor een andere oplossing? Zorg dat je klanten die de website willen verlaten steeds beter begrijpt en hun gedrag kunt voorspellen, want daarmee is klantverlies te minimaliseren. Wanneer je klanten die op het punt staan je website te verlaten effectief aanspreekt, vergroot je de kans op conversie. Door een voorspellend analysemodel te bouwen die potentiële ‘churners’ detecteert, en hier vervolgens een marketingcampagne op los te laten, voorkom je klantverlies en kun je veranderingen in je product aanbrengen om churn tegen te gaan.  

Content Generation

Content blijft king. En daar kun je op inspelen met Natural Language Processing (NLP). Dit is een vaardigheid van een computerprogramma om een menselijke taal te begrijpen. NLP zal zich verder ontwikkelen en wordt meer mainstream. Doordat computers taal steeds beter begrijpen, kan simpele content steeds beter automatisch gegenereerd worden. Dat content enorm belangrijk blijft, blijkt uit onderzoek van het Content Marketing Institute. Content marketing blijkt drie keer meer leads per uitgegeven dollar op te leveren dan het genereren van betaalde zoekopdrachten. Bovendien kost content marketing minder terwijl het tegelijkertijd grotere langetermijnvoordelen biedt.

Hyper-Targeted Advertising

Klanten hebben steeds meer toegang tot informatie en zijn minder loyaal aan een product of merk. De ervaring die een bedrijf biedt, is steeds belangrijker. Dus ook advertenties moeten aanvoelen als een persoonlijk aanbod. Uit onderzoek van SalesForce blijkt dat 51 procent van de consumenten verwacht dat bedrijven rond 2020 anticiperen op hun behoeften en actief relevante suggesties doen, oftewel hyper-targeted advertising inzetten. Zet daarom AI in voor datagedreven klantsegmentatie en maak steeds relevantere advertenties per doelgroep.

Prijsoptimalisatie

McKinsey schat dat zo’n dertig procent van de duizenden prijsbeslissingen die bedrijven elk jaar maken niet leiden tot de beste prijs. Om concurrerend te blijven is het van belang continu het evenwicht te vinden tussen wat klanten willen betalen en wat de winstmarges aankunnen. Grote spelers laten zien dat prijsoptimalisatie vaak cruciaal is voor hun succes. Naar verluidt wijzigt Walmart zijn prijzen meer dan 50.000 keer per maand. Door met behulp van AI dynamische prijsbepaling in te zetten, zijn prijzen continu te updaten op basis van veranderende factoren en ben je niet meer afhankelijk van statische gegevens.

Scoor betere leads

Zet voorspellende lead scoring in om betere leads te scoren en daarmee alle inspanningen te richten op diegenen die het meest waarschijnlijk zullen kopen. Uit een IDC-enquête blijkt dat 83 procent van de bedrijven voorspellende lead scoring voor verkoop en marketing gebruikt of van plan is te gebruiken. En met de inzet van AI is daar een enorme slag in te slaan. Voorspellende lead scoring is speciaal ontwikkeld om te bepalen welke criteria bij een goede lead horen. Het maakt gebruik van algoritmes om vast te stellen welke eigenschappen geconverteerde leads en niet-geconverteerde leads met elkaar gemeen hebben. Met die kennis kan lead scoring-software verschillende modellen voor voorspellende lead scoring maken en testen, en vervolgens automatisch het model kiezen dat het meest geschikt is voor een set voorbeeldgegevens. Omdat lead scoring-software met machine learning werkt, worden lead scores steeds nauwkeuriger.

Marketingattributie

En last but not least: begrijp tot op gedetailleerd niveau waar de beste (en slechtste) conversies vandaan komen, zodat je hierop in kunt spelen. Met conversieattributie is goed te meten via welke website, zoekmachine of advertentie een bezoeker op de website kwam en wel of niet een bestelling plaatste. Door machine learning in te zetten kun je een slimmer marketingattributiesysteem bouwen, waarmee precies geïdentificeerd kan worden wat individuen beïnvloed om gewenst gedrag te vertonen. In dit geval overgaan tot koop. Een goed marketingattributiesysteem kan dus zorgen voor meer conversie.

Deel dit bericht

1 Reactie

Harm - Relevant Online BV

Een kleine toevoeging:

Recommendation engines hebben niet slechts ten doel upselling maar ook cross-selling en simpelweg het verbeteren van de relevantie. Naast zoekgedrag maken goede systemen voor voorspellingen ook gebruik van bijvoorbeeld klikgedrag, verkeersbron, winkelmandinhoud, beschikbaarheid en eventuele aankoophistorie.

Wanneer elk individu voor hem of haar relevantere producten te zien krijgt, heeft dit een positief effect op de conversieratio, orderwaarde en churn.

De associatie bij de term AI is overigens vaak ten onrechte dat het een blackbox is en je de controle over de getoonde content verliest.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond