Apple ondersteunt eindelijk PWA’s
Apple heeft stilletjes de Progressive Web Apps omarmd. De ondersteuning ervan is in de nieuwste iOS-update officieel uitgebreid. Het bedrijf leek de ontwikkeling lange tijd te blokkeren, maar is dus eindelijk overstag. Wat verandert er precies nu Safari overweg kan met dit (gedeeltelijke) alternatief voor de native app?
Kenners verwachten al jaren een hoop van de technologie achter de Progressive Web Apps (PWA’s). Omdat gebruikers de apps niet uit een appwinkel hoeven te downloaden – maar starten vanuit de browser – wordt bijvoorbeeld de grootste drempel om een applicatie te gebruiken weggenomen. Doordat PWA’s op webtechnologie draaien zijn ze bovendien gemakkelijker te ontwikkelen dan bijvoorbeeld een native app.
Ondersteuning service workers
Toch komt het gebruik ervan traag op gang. Een veelgehoord bezwaar komt voort uit de houding van Apple. Dat liet lange tijd na om de belangrijke webbrowser Safari klaar te stomen. Hierdoor konden een hoop mobiele gebruikers nauwelijks profiteren. En hoewel de PWA’s tegen het verdienmodel van de App Store ingaan – het verklaart Apples houding – lijken ze nu stilletjes te worden omarmd. Met het uitbrengen van het nieuwste besturingssysteem – iOS 11.3 – ondersteunt Safari in ieder geval enkele belangrijke delen van de techniek.
De implementatie van de zogenoemde ‘service workers’ zijn bijvoorbeeld belangrijk voor een hoop processen op de achtergrond van de app. Hierdoor is er te werken met caching en wordt de laadtijd van de applicaties flink verbeterd. Ook blijven de apps daardoor bruikbaar wanneer de bezoeker niet beschikt over een internetverbinding. Met de update van iOS kan een PWA in Safari verder gebruikmaken van iemands geolocatie, camera, sensors, audio output en Apple Pay.
Apple kiest voor eigen interpretatie
Ontwikkelaar Maximiliano Firtman somt echter ook nogal wat verschillen op met de native iOS apps en de PWA’s die door Android worden ondersteund. Zo kan een PWA op een iPhone maximaal 50mb aan offline data bewaren, een native app of PWA op Android hebben die limiet niet. iOS verwijdert die data bovendien zodra de applicatie meer dan een week niet is gebruikt. Alle benodigde gegevens moeten dan dus opnieuw worden gedownload.
Andere beperkingen die Firtman noemt: de app kan geen code uitvoeren als deze op de achtergrond draait of push notificaties sturen. En heeft geen toegang tot de contacten, andere native social apps, Siri, Bluetooth, Face ID, Touch ID en ARKit.
Opvallender zijn waarschijnlijk nog de verschillen met Androids toepassing van de technologie. Anders dan iOS verwijdert Android niet op eigen initiatief appdata en biedt het wel toegang tot Bluetooth en gekoppelde apparaten. Ook is het mogelijk op de achtergrond te synchroniseren en notificaties te tonen. Android zorgt daarnaast voor WebAPK in Chrome. De PWA wordt daardoor veel meer als een gewone app gezien. Ontvangt iemand een link naar een pagina dan opent deze bijvoorbeeld automatisch in de PWA en niet als nieuwe pagina in de browser.
Vooralsnog worden gebruikers van Safari niet gewezen op een PWA. Pas onder de ‘Deel’-knop is een optie te vinden om deze op te slaan. Ongetwijfeld met het verdienmodel van de App Store in het achterhoofd, heeft Apple besloten de vernieuwing niet al te duidelijk te communiceren. Maar nu het ziet dat Google de toon zet, realiseert het zich ongetwijfeld ook niet langer achter te kunnen blijven.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Steven
Helaas is de vergelijking weer beperkt. Het mooie aan PWAs is dat ze ook door Windows 10 ondersteund worden. Daardoor zijn ze ook op bijvoorbeeld laptops te gebruiken.