-

Bedrijven claimen omzetgroei met cloud

Bedrijven die breed gebruikmaken van cloudtechnologie realiseren wereldwijd twintig procent méér omzetgroei dan bedrijven die dit niet doen. Dat stelt de MKB Cloud Barometer 2015 van Exact en KPN. Gemiddeld hebben bedrijven die meerdere cloudoplossingen benutten een omzetgroei van 26 procent, versus zes procent bij bedrijven die geen gebruikmaken van de cloud.

In alle landen waar het onderzoek werd uitgevoerd, is sprake van stijging in de omzet, met een gemiddelde van twaalf procent. De Cloud Barometer is een jaarlijkse peiling onder het MKB, die dit jaar voor het eerst wereldwijd werd uitgevoerd.

Met name in de Verenigde Staten speelt de cloud een belangrijke rol in het bedrijfsresultaat. Amerikaanse bedrijven met drie of meer cloudoplossingen presteren met 32 procent omzetgroei een stuk beter dan het wereldwijd gemiddelde.

Ook Britse ondernemingen die meerdere cloudoplossingen benutten, scoren met 25 procent omzetgroei bovengemiddeld hoog. Hun Franse equivalenten komen hier niet in mee: zij hebben in 2014 zowel de laagste omzetgroei als winstmarge gerealiseerd. In Nederland valt het grote verschil in omzetgroei op tussen bedrijven die geen cloudoplossingen gebruiken (twee procent) en zij die dit juist intensief doen (veertien procent).

Duitsland staat wat betreft gemiddelde omzetstijging slechts in de internationale middenmoot (negen procent). Opvallend is dat de technologische voorlopers in Duitsland wel ‘wereldkampioen’ zijn in termen van winstmarge (33 procent). Deze bedrijven zijn overigens wel schaars: slechts tien procent zet drie of meer cloudoplossingen in. Bij alle andere landen is dit ongeveer een kwart.

Acquisitie is belangrijk om omzet te kunnen genereren. Bij 62 procent van de bedrijven wereldwijd staat het vinden van nieuwe klanten in de Top 3 van grootste uitdagingen. Een beter inzicht in de klant zou volgens de ondervraagde bedrijven een grote impact hebben op de inkomsten.

Bijna de helft van de ondernemers verklaart 20 procent méér omzet uit klanten te kunnen halen, als zij betere toegang hebben tot klantinformatie. De bedrijven geven aan dat cloudtechnologie een oplossing biedt voor dit proces. Naast gebruiksgemak ervaren cloudgebruikers dat informatie makkelijker te vinden (tweede plaats) en te delen is (derde plaats).

Het Nederlandse MKB is positief gestemd over 2015 en verwacht van alle landen gemiddeld de grootste stap in omzetstijging te maken (naar elf procent). In 2014 presteerde Nederland wereldwijd nog het zwakst met een omzetgroei van zes procent. Met die stijging zou Nederland Frankrijk voorbij streven (negen procent), dat hiermee hekkensluiter lijkt te worden.

Bedrijven uit de Verenigde Staten rekenen erop in 2015 koploper te blijven (zeventien procent), en worden in hun optimisme gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (zestien procent) en Duitsland (dertien procent). België verwacht als enige land dat de inkomsten in 2015 niet verder zullen groeien en denkt te blijven steken op twaalf procent omzetgroei.

Kijkend naar de bedrijven die cloud breed inzetten, mikken juist de Duitsers op een forse stijging in omzet (26 procent). Daarmee zou deze groep in 2015 de op één na hoogste omzetstijging realiseren, samen met het Verenigd Koninkrijk. Amerikaanse ‘cloud adopters’ verwachten met 30 procent iets minder omzetgroei dan in 2014, maar blijven hiermee koploper.

De Cloud Barometer 2015 is een internationaal onderzoek naar de rol van cloud computing in het MKB. Het is de opvolger van de MKB Cloud Barometer en werd dit jaar voor het eerst wereldwijd uitgerold. Het onderzoek is uitgevoerd door Pb7 in opdracht van Exact en KPN.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond