-

Bezorgen binnen één uur, het kan

Same-day delivery is het magische woord in de logistiek van webwinkels. ’s Ochtends bestellen en nog voor het avondeten in huis. Maar in China bezorgen ze al binnen het uur.

Onder de noemer eBay Now bezorgt het bekende veilingbedrijf sinds kort in nog meer steden de producten van honderden aangesloten bedrijven. Bekende winkels als Macy’s, The Home Depot, Urban Outfitters en RadioShack sloten zich al aan en kunnen nu binnen een uur leveren aan de klant. Vanaf een totaal orderbedrag van vijfentwintig dollar of meer belooft eBay na ongeveer zestig luttele minuten aan de deur te staan.

Maar in China zijn ze al een stukje verder. Daar levert online retailer Kuaishubao.com one-hour delivery in China’s grootste steden, waaronder Beijing, Sjanghai en Shenzhen. Sterker nog: volgens oprichter en CEO Zhiming Xu lukt de bezorging vaak al binnen een half uur. Per slot van rekening doen pizzakoeriers niets anders.

Het geheim? Zorg dat je een groot aantal kleine warenhuizen hebt in elk stad en de orders aan de kleine kant blijven: dus tijdschriften, boeken en frisdranken. Want die zijn makkelijk te vervoeren per scooter. Bovendien werken de klanten vaak in grote kantoorgebouwen en die hebben domweg geen tijd om die artikelen zelf te halen.

Xu, die ook enkele boekenwinkels heeft, zegt geïnspireerd te zijn door McDonalds, waar bestellingen ook snel doorkomen. Dus heeft hij warenhuizen opgezet die ongeveer 25 vierkante kilometer bedienen. In de praktijk komt het erop neer dan een motorrijder maximaal vijf kilometer hoeft te rijden en dat kan makkelijk binnen 20 minuten. Alleen al in Beijing zijn er inmiddels tien van die warenhuizen.

De zaken gaan goed. Kuaishubao.com heeft 100.000 geregistreerde gebruikers en de omzet gaat dit jaar naar 2,5 miljoen dollar. Veertig procent van de omzet komt van de verkoop van boeken en tijdschriften, en 10 procent van snacks. De gemiddelde bestelling ligt rond de 16 dollar, met marges boven de 20 procent.

Het bedrijf adverteert nauwelijks, maar gebruikt sociale media. Zo heeft het 100.000 volgers op Sina Weibo, de Chinese Twitter. Een promotie van een boek van een filmregisseur uit Hong Kong resulteerde in 300 bestellingen in drie dagen. Klanten kunnen snel bestellen via een privébericht.

Gaan we dit in Nederland ook meemaken? De boekwinkels van winkels van Polare (Selexyz) denken van wel. Daar werken ze aan boekhandel 3.0. Boeken die in Groningen, Nijmegen en Utrecht werden besteld via Boekkoerier.nl waren eerder dit jaar bij wijze van proef zeven dagen per week binnen twee uur in huis. De thuisbezorging, per brommer, is een van de middelen waarmee Dumas de concurrentie wil aangaan met bol.com. In NRC Handelsblad zei directeur Paul Dumas: Wij snappen niet waarom je wel een pizza kunt laten thuisbezorgen voor 7,50 euro, maar niet een boek voor 22,50. Als je een boek wilt hebben en de boekwinkel belt, dan brengen wij het keurig netjes bij je thuis. Dat kan bol.com dus niet.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Fred van Rijswijk

Over enkele weken gaan we met de pilot van start in ‘s-Hertogenbosch, we beginnen met vers, bakker, slager etc. binnen 90 minuten in huis of op kantoor. Wij zien de hele binnenstad (de lokale retailer) als een groot warenhuis!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond