-

De mogelijkheden van bezorgen op maat

Waar de Amerikanen vooral op dezelfde dag willen bezorgen, laat Groot-Brittannië een ander beeld zien. Britse consumenten bestellen het liefst op dinsdag om het artikel nog voor het weekend in huis te hebben. Het gaat niet om snelheid, maar om keuzes.

De huidige bezorgopties bij veel online retailers zijn beperkt, maar het zou eigenlijk onderdeel moeten worden van het verkoopproces, betoogde Chris Jones van logistiek bedrijf Descartes op een conferentie. Descartes heeft een aantal grote klanten, waaronder warenhuis John Lewis en HomePlus in Zuid Korea.

Normaal heeft een klant de optie om een dag voor bezorging zelf te bepalen, met tijdsloten van zes uur. Bij het bekende warenhuis John Lewis worden daarvoor geen extra kosten in rekening gebracht. John Lewis voegt echter enkele opties toe waarbij door efficiënte routering geld kan worden bespaard. Ongeveer een kwart van de consumenten kiest voor de CO2-vriendelijke Eco Delivery.

Maar de John Lewis biedt klanten nog meer keuzes. Als ze 8,50 pond extra betalen, krijgen ze bijvoorbeeld Premium Delivery. Het tijdslot wordt dan beperkt tot vier uur. Voor 19.00 pond extra gaat de tijd terug naar twee uur. En dan rekent John Lewis ook nog eventueel extra kosten voor het thuis installeren van een televisie.

Daarvoor is natuurlijke wel slimme technologie nodig die weet wanneer bestellingen het beste bezorgd kunnen worden. Dat is wat de software van Descartes doet. Die rekent uit hoe bestellingen het gecombineerd kunnen worden voor de meest logische route, en weet bijvoorbeeld ook hoe groot het bestelde product is zodat het in de vrachtwagen past.

Er is zelfs uitgerekend hoe lang een bezorger gemiddeld bij de deur blijft staan en hoe lang het duurt voordat een wasmachine naar de zevende verdieping in een flat heeft bereikt. Het systeem van Descartes is bovendien erg flexibel. Tot op het laatste moment kan de route nog worden aangepast.

John Lewis claimt dat deze keuzes tot meer omzet hebben geleid en inmiddels zijn er al ruim 75 toegevoegde diensten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond