-

Bitcoin halving: explodeert de koers of is het valse hoop?

De bitcoin gemeenschap is al maanden in de ban van de halving. Het moment waarop de beloning voor bitcoin miners halveert en dus ook het aanbod van nieuwe bitcoins op de markt. In plaats van 657 duizend nieuwe bitcoins, komen er na de halving nog maar 328 duizend per jaar bij.

De voorgaande twee halveringen hebben voor een explosieve stijging van de bitcoin koers gezorgd. Gaan we een herhaling van dit patroon zien? Zit er een positief verband tussen de halveringen en de bitcoin koers of waren de voorgaande twee keren stom toeval? Volgens een Nederlandse quant, die publiceert onder het pseudoniem PlanB, is het helemaal geen toeval en dat onderbouwt hij met een wiskundig model.

Hoe werkt ons geld eigenlijk?

Voordat we verdergaan met het model van PlanB en het door hem aangetoonde verband tussen de halvings en de stijging van de bitcoin koers, wil ik het eerst even hebben over geld. Om te begrijpen waarom de halving relevant is voor de koers van bitcoin is het belangrijk om geld iets beter te begrijpen.

Ruilmiddel

In de kern is geld een ruilmiddel dat we gebruiken om onze waarde voor langere tijd in op te slaan. De belangrijkste eigenschap van een goede vorm van geld is dan ook dat het waardevast is. Als jij vandaag je salaris krijgt, dan is het belangrijk dat je daar ook over twee weken of een maand nog je boodschappen van kunt doen. Om het belang van een waardevaste munt te schetsen, duiken we even kort in de geschiedenis van geld.

Enkele honderden jaren geleden waren glazen kralen hét belangrijkste betaalmiddel in West-Afrika. Dit werkte fantastisch voor de lokale bevolking omdat het produceren van glas in die tijd ontzettend kostbaar was en veel tijd in beslag nam. Dat gegeven maakte glas tot een zeldzaam goed. Het probleem voor de West-Afrikanen was dat het voor Europeanen een stuk makkelijker en goedkoper was om glas te produceren. Niet lang nadat de eerste Europese ontdekkingsreizigers voet aan land hadden gezet en ontdekten wat ze in West-Afrika allemaal konden kopen met glas, begonnen ze de schepen vol te laden. Bergen met glazen kralen werden richting West-Afrika gestuurd en voordat de lokale bevolking het doorhad, hadden zal al hun rijkdommen ingewisseld voor het glas uit Europa. Ze waren al hun bezittingen kwijt en zaten enkel nog op een berg met glazen kralen. Het voorheen zo zeldzame betaalmiddel was ineens niet zo zeldzaam meer. Glazen kralen waren er in overvloed en daardoor flink in waarde afgenomen.

Waardevast

Wij hebben het geluk te wonen in een land waarin het geld relatief waardevast is. Aan de ene kant is dat positief omdat er ook landen zijn waar ze te maken hebben met hyperinflatie, een fenomeen waarbij de waarde van de nationale munt in een mum van tijd enorm keldert. Aan de andere kant is dat negatief omdat we daardoor niet echt een reden hebben om na te denken over geld. Het is bijna een vanzelfsprekendheid. Het is er, we gebruiken het iedere dag, maar waarom ons geld waarde heeft dat kunnen we eigenlijk niet echt uitleggen. Dit betekent echter niet dat er geen problemen kleven aan de euro. Iedere dag is de Europese centrale bank euro’s aan het ‘bijdrukken’ om de economie te stimuleren. Iedereen euro die het systeem inkomt maakt de euro’s die er al waren minder waardevol, minder zeldzaam. In feite hetzelfde als wat er bij de West-Afrikaanse bevolking gebeurde met de glazen kralen, maar dan in een lager tempo, waardoor we het niet doorhebben.

De halving is dus relevant voor de koers van bitcoin omdat het aanbod van nieuwe bitcoins daarmee omlaag gaat. Bitcoin wordt na de halving schaarser en daarmee zijn we weer een stap dichterbij het maximum van 21 miljoen bitcoins dat ooit in omloop zal zijn. Bitcoin is de ontdekking van absolutie schaarste, het enige goed ter wereld waarvan we zeker weten dat de voorraad eindig is.

Terug naar de halving en het model van PlanB

PlanB is een Nederlandse quant, werkzaam in de top van de financiële industrie, en raakte gefascineerd door de schaarste van bitcoin. Het maximum van 21 miljoen bitcoins betekent dat we voor het eerst in de geschiedenis een goed hebben dat oneindig schaars is. Al snel zag hij een verband tussen de schaarste van bitcoin en de koers van bitcoin. Ongeveer een jaar na iedere halving vond een ware explosie van de koers plaats. Met het model wat hij losliet op deze data kwam hij tot de schokkende conclusie dat er een kans van 95% is dat de prijs van bitcoin de schaarste van de asset volgt.

Die schaarste drukt hij uit in de stock-to-flow-ratio (SF-ratio). Letterlijk de verhouding tussen het aantal bestaande bitcoins, gedeeld door de jaarlijkse toevoer. Op dit moment ongeveer 18 miljoen / 650 duizend, waar een SF-ratio van 27 uitkomt. Dat betekent dat het op dit tempo 27 jaar zou duren om de totale hoeveelheid bitcoins die er nu is te verdubbelen. Het interessant aan bitcoin is dat dit nooit gaat gebeuren vanwege de halvings. In mei gaat het aantal bitcoins dat er per blok bijkomt door de helft en gaat de SF-ratio naar 54 (18 miljoen / 325 duizend). Daarmee komt bitcoin in de buurt van de SF-ratio van goud die op dit moment op ongeveer 60 ligt. Nog vier jaar later gaat de toevoer van nieuwe bitcoins weer door de helft en komt de SF-ratio op meer dan 100 te liggen. Dit zou bitcoin de meest schaarse asset in de geschiedenis van de mensheid maken.

Het begin

Welke waarde we op de meeste schaarse asset in de geschiedenis van de mensheid moeten plakken weet eigenlijk niemand, maar volgens het model van PlanB is de huidige bitcoin koers van $9200 nog maar het begin. Zijn model voorspelt voor het einde van 2021 een koers van $55000 en de voorspellingen voor daarna zijn nog een stuk spectaculairder. De tijd zal ons leren wat waarheid is, maar dat we bitcoin in de gaten moeten houden is een zekerheidje.

Over de auteur: Thom Derks is content creator bij SATOS.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond